Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovské demonštrácie v Kanade: Tisíce ľudí v uliciach vyjadrili podporu moslimským obetiam útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Victor R. Caivano)

LONDÝN - Tisíce ľudí v kanadskom meste Londýn v provincii Ontario vyrazili v piatok do ulíc, aby vyjadrili podporu moslimskej rodine, ktorú minulý víkend úmyselne zrazil a usmrtil vodič.

Polícia prípad označila za tzv. zločin z nenávisti. Štyri obete, vekovo patriacim k trom generáciám rodiny, zabil 20-ročný Nathaniel Veltman na ich prechádzke okolo domu. Piaty člen rodiny, 9-ročný chlapec, útok prežil.

Obyvatelia Londýnu pochodovali približne 7 kilometrov od miesta útoku k neďalekej mešite, kde útočníka zatkla polícia. Niektorí držali transparenty s nápisom "nenávisť tu nemá čo hľadať!" či "láska pred nenávisťou". Podobné protesty sa konali i v ďalších mestách v provincii Ontario.

"Najlepšie na tom bol nielen počet zúčastnených... ale ich rozmanitosť. Ľudia z každej jednej komunity v Londýne prišli podporiť túto vec," povedal 19-ročný vysokoškolák Abdullah Al Jarad. Prípad vyvolal pobúrenie naprieč celou Kanadou a politici z celého spektra zločin odsúdili. Veltman čelí obvineniu z vraždy prvého stupňa. Kanadský premiér Justin Trudeau nazval jeho čin "teroristickým útokom" a prisľúbil pritvrdiť boj proti skupinám krajnej pravice a nenávisti na internete.

Viac o téme: ObeteDemonštráciaútok Kanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu