Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Medzinárodný súd potvrdil Mladičovi verdikt za genocídu v Bosne: Doživotný trest

Ratko Mladič
Ratko Mladič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

HAAG - Mechanizmus OSN pre medzinárodné tribunály (IRMCT), ktorý je právnym nástupcom Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), zamietol v utorok odvolanie bývalého veliteľa bosnianskosrbských síl Ratka Mladiča proti jeho odsúdeniu za genocídu a ďalšie trestné činy počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95 a potvrdil jeho doživotný trest. Informovala o tom agentúra AP.

Predsedajúca sudkyňa Prisca Matimbová Nyambeová zo Zambie uviedla, že súd zamietol Mladičovo odvolanie "v celom rozsahu". Podľa AP tento rozsudok znamená, že 79-ročný bývalý generál, ktorý "terorizoval" Bosnu počas celej vojny, strávi zvyšok svojho života vo väzení. Je poslednou významnou postavou z konfliktu, ktorého "dobehla spravodlivosť". Verdikt piatich sudcov IRMCT je konečný a nemožno sa proti nemu odvolať, poznamenala agentúra AFP.

Odvolacie pojednávanie s Mladičom sa uskutočnilo minulý rok v auguste. Mladič dostal doživotie v roku 2017 za dohľad nad masakrom približne 8000 moslimských mužov a chlapcov v okolí Srebrenice a všeobecne za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 - 1995.

Mladič na odvolacom pojednávaní vyhlásil, že bol "do vojny dotlačený", a IRMCT označil za "dieťa západných mocností". V prejave, ktorý vyústil do vymenúvania storočných historických krívd, vyhlásil, že zostáva "terčom aliancie NATO".

Mladič, ktorý sa nachádza v haagskom väzení od roku 2011, je jedným z hlavných lídrov, ktorí sa postavili pred súd. Spravodlivosti boli v súvislosti s vojnami na Balkáne vydaní aj bývalý prezident Republiky srbskej Radovan Karadžič a srbský exprezident Slobodan Miloševič. Miloševič zomrel na infarkt vo svojej väzenskej cele v Haagu v marci 2006 ešte pred zavŕšením súdneho procesu, Karadžičovi v roku 2016 vymeral súd doživotie.

Konflikt v Bosne a Hercegovine si vyžiadal celkovo 100.000 mŕtvych a 2,2 milióna vysídlených. Vojna vypukla v roku 1992 po rozpade bývalej Juhoslávie a páde komunizmu, skončila sa v roku 1995, hoci obliehanie bosnianskeho hlavného mesta Sarajevo trvalo ešte do nasledujúceho roku. IRMCT je medzinárodný súd zriadený v roku 2010 Bezpečnostnou radou OSN na vykonávanie zostávajúcich funkcií Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Biden privítal verdikt

Americký prezident Joe Biden privítal utorňajšie potvrdenie doživotného trestu odňatia slobody pre bývalého veliteľa bosnianskosrbských síl Ratka Mladiča za genocídu v Srebrenici v roku 1995, informovala agentúra AFP. "Tento historický rozsudok ukazuje, že tí, ktorí spáchajú strašné zločiny, budú za ne niesť zodpovednosť," uviedol Biden vo vyhlásení. "Posilňuje to aj naše spoločné odhodlanie zabrániť budúcim zverstvám kdekoľvek na svete... Moje myšlienky sú dnes so všetkými pozostalými rodinami mnohých obetí Mladičových zverstiev. Tragédiu ich smrti nemôžeme nikdy vymazať, ale dúfam, že dnešný rozsudok poskytne všetkým trúchliacim útechu," dodal Biden.

Myšlienky o genocíde sú stále živé

Rozhodnutie Mechanizmu OSN pre medzinárodné tribunály (IRMCT) zamietnuť odvolanie bývalého veliteľa bosnianskosrbských síl Ratka Mladiča proti jeho doživotnému odsúdeniu za genocídu počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95 potvrdzuje aj dôležitosť práce Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Uviedla to v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

"Úprimne dúfam, že potvrdenie rozsudku o vine Ratka Mladiča prinesie úľavu a pocit spravodlivosti mnohým osobám, ktoré počas vojny v Srebrenici, Sarajeve a ďalších obciach boli obeťami zverstiev a stratili svojich blízkych," napísala Mijatovičová v správe pre médiá.

Komisárka uviedla, že má na pamäti matky zo Srebrenice, ktoré prišli o synov a manželov a z ktorých sa viaceré nedožili dnešného dňa, ale aj ďalšie obete a tiež svedkov, ktorí umožnili úspech súdneho procesu. "Nič nemôže vymazať hrôzy minulosti a utrpenie obetí, ale ich boj za spravodlivosť bol odmenený," zdôraznila.

Mijatovičová zároveň upozornila na skutočnosť, že utorňajší rozsudok IRMCT potvrdzuje aj dôležitosť práce Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý ktorý viedol súdny proces s Mladičom na prvostupňovej úrovni. Spresnila, že za 24 rokov svojej existencie ICTY odsúdil 90 vojnových zločincov a upevnil zásadu, že nemôže existovať beztrestnosť za zločiny, ktoré "otriasli svedomím ľudstva".

"Ukázalo sa, že ani tí najmocnejší nemôžu uniknúť spravodlivosti. Dôležité je, že tribunál zhromaždil obrovské množstvo dôkazov a svedectiev a stanovil historické fakty a zodpovednosť za trestné činy," opísala situáciu komisárka. Toto dedičstvo musí podľa nej zostať pri živote v boji proti rozšírenému popieraniu genocídy a vojnových zločinov, dehumanizácii obetí genocídy a glorifikácii vojnových zločincov v balkánskom regióne. Už aj preto, že hoci je Mladičov prípad uzavretý, myšlienky opierajúce sa o genocídu a zverstvá spáchané pod jeho velením sú stále živé a zneužívané nacionalistami, ktorí by chceli formovať budúcnosť regiónu poznačeného etnickými rozpormi, diskrimináciou či nenávisťou voči druhým.

Mijatovičová tiež upozornila na skutočnosť, že stíhanie vojnových zločinov pred vnútroštátnymi súdmi bolo vážne narušené nedostatkom regionálnej justičnej spolupráce a odmietnutím vlád krajín tohto regiónu vydávať svojich občanov obvinených z vojnových zločinov. Dodala, že na vnútroštátnej úrovni je ešte stále veľa práce v oblasti zabezpečenia spravodlivosti a uctenia si obetí.

Viac o téme: VerdiktGenocídaSúd Ratko MladičBosna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu