Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Raketové útoky medzi Izraelom a Hamasom pokračujú: VIDEO Otec chránil dieťa vlastným telom

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/ AP Photo)

JERUZALEM - Izrael v nedeľu skoro ráno bombardoval dom čelného predstaviteľa Hamasu v pásme Gazy, zatiaľčo palestínske radikálne hnutie vypálilo rakety na Tel Aviv. Nepriateľské akcie trvajú už siedmy deň a zatiaľ nevidno ani náznak deeskalácie napätia, píše agentúra Reuters.

MIMORIADNE Zúrivý boj Izraela a Hamasu pokračuje: Zrútila sa 13-poschodová budova, sídlili v nej agentúry

Izrael rozpútal najrozsiahlejší útok proti Hamasu: Plná paľba na sieť tunelov (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

ONLINE

21:40 - Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila v nedeľu šok a zdesenie nad izraelskými náletmi, ktoré v sobotu zasiahli v meste Gaza výškovú budovu, kde mala kancelárie tlačová agentúra Associated Press (AP) a ďalšie zahraničné médiá. EANA ďalej v tlačovom vyhlásení uviedla, že hoci boli novinári pred útokom vopred varovaní, je zrejmé, že nálet veľmi narušil poskytovanie spravodajstva priamo z terénu. Zdôraznila pritom, že k základným právam novinárov patrí informovanie o hrozných udalostiach, akou je napríklad teraz vývoj situácie v Izraeli a Gaze, a pri takejto činnosti by im nemala hroziť žiadna ujma. 

20:30 - Bezpečnostná rada (BR) OSN rokovala v nedeľu o pokračujúcich bojoch medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, jej členovia však nezaujali k situácii nijaké spoločné stanovisko. Čína v tejto súvislosti obvinila Spojené štáty z obštrukcií, informovala agentúra AFP. Izrael aj Palestínčania požadovali od členov najvplyvnejšieho orgánu OSN podporu pre svoje postoje ku konfliktu v Gaze, zatiaľ čo generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres naliehal na okamžité ukončenie týždeň trvajúcich bojov, ktoré si celkovo vyžiadali už asi 200 životov. 

16:45 - Izrael v najnovších bojoch s palestínskym islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, čelí vôbec najvyššej miere raketových útokov. S odkazom na izraelskú armádu o tom napísal denník The Times of Israel. Ozbrojené skupiny v pásme Gazy na Izrael od pondelka odpálili zhruba 3000 rakiet, čo je viac ako pri poslednej eskalácii násilia v roku 2019 a ide o početnejšiu frekvenciu útokov než za vojny s libanonským Hizballáhom v roku 2006, uviedol generálmajor Ori Gordin.

Rakety vypálené z pásma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

16:40 - Zranených Palestínčanov z pásma Gazy previezli v nedeľu do Egypta, kde im poskytnú potrebnú lekársku starostlivosť. Informovala o tom agentúra AFP. V troch konvojoch previezli cez hraničný priechod Rafah z Gazy do Egypta celkovo 263 Palestínčanov. Boli medzi nimi ľudia zranení počas pokračujúcich izraelských leteckých útokov v pásme Gazy, ale aj študenti a pacienti trpiaci vážnymi ochoreniami.

15:45 - Turecko navrhlo vytvorenie medzinárodných síl, ktoré by chránili palestínskych civilistov. Tieto sily musia mať vojenskú a finančnú podporu zainteresovaných krajín, uviedol v nedeľu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vo vystúpení na mimoriadnom virtuálnom rokovaní šéfov diplomacií krajín Organizácie islamskej spolupráce (OIC). Čavušoglu podľa agentúry TASS poukázal na to, že medzinárodné spoločenstvo je zodpovedné za zaistenie bezpečnosti palestínskeho civilného obyvateľstva a dôležitú časť tejto zodpovednosti nesie práve OIC.

Mevlüt Čavušoglu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

14:45 - Počet obetí izraelských náletov na Gazu stúpol na 33. 

11:55 - Podľa najnovších informácií pri útoku izraelského letectva proti cieľom radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v meste Gaza zomrelo najmenej 26, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy. 

11:00 - Ministri zahraničných vecí Európskej únie budú v utorok mimoriadne prostredníctvom videokonferencie rokovať o stupňujúcich sa bojoch medzi Izraelom a militantnými Palestínčanmi v pásme Gazy. V nedeľu to na Twitteri oznámil šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

"Vzhľadom na pokračujúcu eskaláciu medzi Izraelom a Palestínou a neprijateľný počet civilných obetí zvolávam na utorok mimoriadnu videokonferenciu ministrov zahraničných vecí EÚ," cituje agentúra AFP z Borrellovho oznámenia. Rokovanie budeme zamerané na koordináciu postojov a diskusiu o tom, ako môže EÚ čo najlepšie prispieť k ukončeniu najnovších bojov.

10:20 - Dom, v ktorom býva Jahjá Sinwár, vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas v pásme Gazy, bol v nedeľu terčom útoku izraelského letectva. Cieľom náletov bol aj dom jeho brata Muhammada, ktorý zodpovedá za logistiku a nábor nových bojovníkov, oznámila podľa agentúry AFP izraelská armáda na Twitteri. Oba domy boli súčasťou "vojenskej infraštruktúry teroristickej organizácie Hamas". Armáda tiež zverejnila videozáznam zachytávajúci zničený dom šéfa politického krídla Hamasu.

Svedkovia agentúre AFP potvrdili, že Sinwárov dom bol zasiahnutý. Nebolo bezprostredne známe, či Sinwár pri útoku zahynul.

Raketové útoky medzi Izraelom a Hamasom pokračujú: Otec chránil dieťa vlastným telom (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

8:00 -  Generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa "hlboko znepokojil" izraelský letecký útok v meste Gaza, pri ktorom bola v sobotu zničená výšková budova, kde sídili viaceré zahraničné mediálne organizácie. Takisto je "zdesdený" rastúcim počtom civilných obetí najnovšieho konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas, uviedol v sobotu hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Antonio Gutteres
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa via AP)

"Generálny tajomník pripomína všetkým stranám, že neuvážený výber civilných a mediálnych objektov za cieľ útokov je v rozpore s medzinárodným právom a je potrebné sa mu za každú cenu vyhnúť," cituje Dujarrica agentúra AP.

6:10 - Najmenej štyria Palestínčania zahynuli a mnohí ďalší utrpeli zranenia pri izraelských leteckých útokoch na pobrežnú enklávu Tel Aviv, informovali zdravotnícki predstavitelia. Silné bombardovanie bolo počuť celú noc. V Tel Avive a meste Beeršeba v južnej časti krajiny sa zranilo asi desať ľudí, ktorí práve utekali do úkrytov pred raketovým útokom, uviedli zdravotníci. Od pondelka zomrelo v pásme Gazy najmenej 149 osôb, vrátane 41 detí. Izrael hlási 10 mŕtvych, vrátane dvoch detí.

Vypálenie rakiet
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

6:00 -  Izraelská energetická spoločnosť uviedla, že vysokonapäťové vedenia dodávajúce elektrinu do pásma Gazy boli poškodené raketovou paľbou palestínskych ozbrojencov. Informovala o tom agentúra AP. Spoločnosť v sobotu zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že pri poslednej eskalácii bojov bolo poškodených päť z desiatich liniek a že ich nedokáže opraviť, pretože do oblasti nie je prístup.

K poškodeniu elektrického vedenia došlo počas intenzívnych bojov medzi palestínskymi militantmi a Izraelom v pásme Gazy. Jediným ďalším zdrojom elektriny v Gaze - okrem energie dodávanej Izraelom - je jej jediná elektráreň, ktorá kvôli nedostatku paliva funguje iba čiastočne. Oba zdroje však nedokážu pokryť potreby miestnych obyvateľov.

Viac o téme: DomBombardovanieIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu