Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Zúrivý boj Izraela a Hamasu pokračuje: Zrútila sa 13-poschodová budova, sídlili v nej agentúry

Izrael zaútočil na budovu, v ktorej sídlili tlačové agentúry, medzi inými aj americká AP. Zobraziť galériu (8)
Izrael zaútočil na budovu, v ktorej sídlili tlačové agentúry, medzi inými aj americká AP. (Zdroj: SITA/AP Photo)

JERUZALEM - Napätie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa vyostrilo v pondelok. Hamas odvtedy na územie Izraela vypálil stovky rakiet a Izrael reaguje leteckými útokmi na ciele v pásme Gazy. Do piatku prišlo na izraelskej strane o život desať ľudí, píše na svojej webovej stránke denník The Times of Israel. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy oznámilo, že od začiatku bojov prišlo o život najmenej 115 Palestínčanov.

Po izraelskom nálete v Gaze sa zrútila budova

Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra, ďalšie zahraničné médiá. Informovali o tom v sobotu agentúry AP a AFP.

Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda pred útokom varovala majiteľa tejto budovy. Obdobnú informáciu priniesla aj agentúra AP, ktorá napísala, že k náletu došlo približne hodinu po tom, ako armáda nariadila ľuďom, aby budovu opustili. Budova sa po nálete zrútila. Bezprostredne nebolo zrejmé, prečo sa práve ona stala terčom náletu.

K útoku došlo len niekoľko hodín po ako, iný nálet izraelskej armády zasiahol v utečeneckom tábore aš-Šátí v meste Gaza  dom, pričom zahynulo desať členov palestínskej rodiny vrátane detí. Najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy od roku 2014 vypukli v pondelok po tom, čo hnutie Hamas, ovládajúce túto palestínsku enklávu, vystrelilo rakety na Jeruzalem a Tel Aviv ako odplatu za zásah izraelskej polície voči Palestínčanom v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

MIMORIADNE Zúrivý boj Izraela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podľa izraelskej armády militantní Palestínčania vystrelili z pásma Gazy na Izrael doteraz okolo 2300 rakiet. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze pritom prišlo o život viac ako 140 Palestínčanov. V Izraeli si raketová paľba doteraz vyžiadala osem obetí.

Biden odsúdil raketové útoky na Izrael

 Americký prezident v sobotu absolvoval telefonáty s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a so šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Podporil pritom právo Izraela na obranu pred raketovými útokmi palestínskych militantov. Zároveň však vyzval na zaistenie ochrany civilistov a novinárov.

Telefonát sa uskutočnil po tom, ako bola pri izraelskom útoku zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, televízia al-Džazíra aj ďalšie zahraničné médiá. Izraelská armáda civilistov nachádzajúcich sa v budove vopred varovala a dala im čas na jej opustenie. V objekte sa podľa nej nachádzali aj priestory vojenskej rozviedky hnutia Hamas.

Netanjahu telefonoval s Bidenom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotňajšom telefonickom rozhovore uistil amerického prezidenta Joea Bidena, že Izrael počas náletov v pásme Gazy vyvíja maximálne úsilie na ochranu civilného obyvateľstva. Telefonát sa uskutočnil po tom, ako bola pri izraelskom útoku zničená výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra aj ďalšie zahraničné médiá.

"Netanjahu (počas telefonátu s Bidenom) zdôraznil, že Izrael robí všetko pre to, aby nezainteresované osoby neutrpeli žiadnu ujmu. Dôkazom toho je skutočnosť, že z výškových budov, v ktorých sa nachádzajú priestory využívané teroristami, sú pred útokmi evakuované všetky nezainteresované osoby," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie izraelského premiéra.

Iránsky minister zrušil návštevu Rakúska, kritizoval vyvesenie vlajky Izraela

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zrušil návštevu Rakúska plánovanú na sobotu. Urobil tak na protest proti vyveseniu vlajky Izraela na sídlo úradu rakúskeho kancelára a budovu rezortu diplomacie vo Viedni, informoval denník Die Presse.

Zaríf sa mal v rakúskej metropole stretnúť so svojím rakúskym rezortným partnerom Alexandrom Schallenbergom. Hlavnou témou ich stretnutia mali byť prebiehajúce rokovania o obnovení jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

Palestínski militanti pokračujú v raketových útokoch, Izrael v útokoch na Gazu

Palestínski militanti v pásme Gazy pokračovali v sobotu v raketových útokoch na izraelské mestá. V meste Beerševa ležiacom na juhu Izraela a v prihraničných mestách sa ráno rozozvučali varované sirény, oznámila podľa svetových agentúr izraelská armáda, ktorá zároveň pokračovala v útokoch na ciele v tejto palestínskej enkláve. Podľa polície zasiahli úlomky rakety v izraelskom meste Beerševa dom. Spôsobili materiálne škody, zranený nebol nikto. Cieľmi útokov militantov boli opäť aj pobrežné mestá Aškelon a Ašdod.

Izraelské letectvo v odvete zasiahlo niekoľko pozícií, z ktorých príslušníci islamistického hnutia Hamas ovládajúceho pásmo Gazy odpaľovali rakety, ako aj dve skupiny bojovníkov Hamasu. Palestínska tlačová agentúra WAFA v sobotu oznámila, že v utečeneckom tábore aš-Šátí ležiacom na západe pásma Gazy bol zasiahnutý dom, v ktorom zahynulo desať členov palestínskej rodiny vrátane detí. Civilisti boli zabití aj v meste Bejt Lahíja a na iných miestach. Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že informácie o civilných obetiach sa preverujú.

Výbuchy v pásme Gazy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Podľa agentúry WAFA bolo od pondelka, keď situácia v regióne eskalovala, v pásme Gazy zabitých 136 Palestínčanov. V Izraeli si raketová paľba doteraz vyžiadala osem obetí, oznámila izraelská armáda. Militanti od pondelka vystrelili na Izrael viac ako 2000 rakiet. V zmiešaných arabsko-izraelských mestách pokračovali aj v noci na sobotu nepokoje. Napriek zákazu vychádzania hádzali demonštranti v meste Lod na príslušníkov bezpečnostných síl kamene a zápalné fľaše, pričom jeden z nich bol postrelený do nohy.

V Džaffe, arabskej štvrti Tel Aviv, zrejme židovskí extrémisti hodili dve zápalné fľaše na dom obývaný arabskou rodinou, pričom bolo zranené 12-ročné dieťa. V meste Akko výtržníci bolo podľa spravodajského webu Ynet podpálili divadlo, ktoré spoločne prevádzkujú židia a Arabi.

Výbuchy v pásme Gazy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Libanončania prišli o život pri izraelskej paľbe na hraniciach

Mladý Libanončan prišiel v piatok o život po zásahu izraelskou paľbou v oblasti na hraniciach Izraela s Libanonom. Informovala o tom agentúra AP. Muž vo veku 21-rokov bol členom šiitského hnutia Hizballáh, píše AP s odvolaním sa na vyhlásenie tohto hnutia. Zomrel na následky zranení po tom, ako ho počas demonštrácií na hraniciach zasiahla strela. Svojim zraneniam neskôr podľahol aj druhý zranený demonštrant, píše agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z prostredia libanonských bezpečnostných zložiek a tamojšie médiá. Jeho totožnosť nebola bezprostredne známa.

Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) informovali, že vo veci okolností smrti oboch protestujúcich už začali vyšetrovanie. Na hraniciach sa mladí Palestínčania a Libanončania v piatok zhromaždili, aby vyjadrili nesúhlas s vojenskou kampaňou Izraela v pásme Gazy. Menšia skupinka neskôr prekročila plot pozdĺž modrej línie a vstúpila na územie Izraela, čo vyvolalo streľbu.

Modrá línia predstavuje demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom, ktorú v roku 2000 vytvorila OSN. Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci vypálili voči skupinke varovné výstrely. V okolí modrej línie sa aj po západe slnka zdržiavali desiatky demonštrantov, proti ktorým izraelské ozbrojené zložky použili slzotvorný plyn. Libanonský prezident Michel Aún rázne odsúdil "zločin spáchaný izraelskými silami", ktoré strieľali na skupinu demonštrantov.

Izraelská armáda blízko hraníc
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

Svet na situáciu reaguje

Dánska polícia zatkla v piatok troch účastníkov propalestínskej demonštrácie v Kodani. Stalo sa tak po tom, čo protest vyústil do násilia a viacerí demonštranti začali hádzať kamene do policajtov a budovy izraelského veľvyslanectva, píše agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu políciu a médiá. Na demonštrácii sa podľa správ miestnych médií zúčastnilo zhruba 4000 ľudí, pričom spomínané násilnosti vyvolalo 50 - 100 z nich, približuje AFP.

Polícii sa podľa svojho vyhlásenia podarilo protest rozohnať po "rozsiahlych výtržnostiach", pričom podľa agentúry proti demonštrantom zasiahla použitím slzotvorného plynu a obuškami. "V Dánsku má každý právo na pokojné vyjadrenie" svojho názoru, napísal na Twitteri v súvislosti so spomínanou demonštráciou tamojší minister zahraničných vecí Jeppe Kofod. Dodal však, že piatkové násilnosti skupiny demonštrantov považuje za "absolútne neakceptovateľné".

Piatkovou demonštráciou pod heslom "Solidarita s Palestínčanmi" chceli jej účastníci vyjadriť podporu obyvateľom pásma Gazy a zároveň apelovali na dánsku vládu, aby odsúdila izraelské použitie sily voči Palestínčanom, približuje AFP.

Výbuchy v pásme Gazy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Francúzi sa obávajú, že na proteste vypukne chaos

Francúzsky súd potvrdil v piatok rozhodnutie polície zakázať demonštráciu na podporu Palestínčanov v Paríži, ktorú organizátori naplánovali na sobotu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na právny tím organizátorov protestnej akcie. Francúzske úrady zakázali spomínaný propalestínsky protestný pochod ešte v piatok poobede. Šéf parížskej polície Didier Lallement vyhlásil, že sa obával, že na proteste vypukne chaos a "akcie proti synagógam a izraelským záujmom".

Organizátori sa však vyjadrili, že ani napriek tomuto rozhodnutiu demonštráciu zrušiť neplánujú, píše AFP. Ich právnici pre agentúru dodali, že sa proti tomuto rozhodnutiu odvolajú na najvyššom správnom súde (Conseil d'Etat). Aktivisti zvolali protest, aby demonštrovali proti izraelskému použitiu sily v pásme Gazy v reakcii na raketové útoky palestínskych militantov na židovský štát. Plánovú demonštráciu usporiadava 30 skupín pozostávajúcich najmä z protifašistických a antikapitalistických aktivistov, približuje AFP.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin avizoval zákaz propalestínskej demonštrácie v hlavnom meste už vo štvrtok.  Ako dôvod uviedol, že pri demonštráciách v roku 2014 došlo k masívnemu narušeniu verejného poriadku.

Protesty v Izraeli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Mahmoud Illean)

Viac o téme: útok IzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu