Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Raketomety aj samopaly: Kde sú? Po výbuchoch vo Vrběticiach chýbajú tisíce nebezpečných zbraní!

(Zdroj: TASR/Město Valašské Klobouky, Profimedia)

ZLÍN/PRAHA - Po výbuchu muničných skladov v českých Vrběticiach v roku 2014 chýbajú zbrojárskej spoločnosti Imex Group tisíce kusov zbraní, vrátane protitankových raketometov, píše denník Mladá fronta Dnes a idnes.cz. Firma sa obáva, že zbrane mohli skončiť na čiernom trhu, a preto podala trestné oznámenie. Škodu firma vyčíslila na 100 miliónov korún (cca 3,9 milióna eur), od českom štátu požaduje 75 miliónov.

Český veľvyslanec o Putinovi: Nie je to démon, ale... Predzvesť možných konfliktov v Európe!

Podľa MfD postráda Imex 1000 ručných protitankových raketometov RPG 7, 800 samopalov, 500 guľometov a 100 pištolí. Chýbajú údajne aj tisíce kusov príslušenstva alebo desiatky tisíc zásobníkov do guľometov. Firma neverí, že by ich rozmetal výbuch a nič z nich nezostalo.

V trestnom oznámení z tohto týždňa spoločnosť podľa MfD uvádza, že sa jej po výbuchoch vrátila len jedna nepoškodená debna s ôsmimi raketometmi. Aj v nej podľa firmy chýbalo príslušenstvo. "Je podozrivé, že z uskladnených zbraní sa našlo len oných osem úplne nepoškodených kusov a inak len nefunkčné torzá, zatiaľ čo značná časť zbraní úplne chýba," cituje denník advokáta Imexu Radka Ondruša.

Predstavitelia Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov ani Národnej centrály proti organizovanému zločinu nechceli trestné oznámenie Imexu komentovať. Všetky zbrane nájdené po výbuchoch vo Vrběticiach sú podľa MfD v policajnom sklade v Znojme. Uložené sú v troch zapečatených lodných kontajneroch.

Jeden sklad vo Vrběticiach explodoval v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. České bezpečnostné zložky majú podozrenie, že do ničivého výbuchu muničného areáli boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby, čo pred nedávnom vyvolalo diplomatickú roztržku s Ruskom.

Viac o téme: VýbuchMuníciaVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu