Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Zvyknete si v Chorvátsku objednávať tieto lahôdky? VIDEO Reštaurácie majú zlé správy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Po celé desaťročia si turisti v reštauráciách na juhu Chorvátska pochutnávali na úhorovi z rieky Neretvy, ale teraz ohrozujú biodiverzitu riečnej delty a tradičné rybárske živnosti invázne druhy krabov z Atlantiku. V delte Neretvy ich spozorovali začiatkom tohto storočia. Pravdepodobne ich sem dopravili v balastných vodách lode kotviace v neďalekom prístave Ploče. Počas rokov kraby zaplavili oblasť, kde predtým dominovali úhory.

Chystáte sa na dovolenku? Raj v Európe dá turistom príspevok až 200 eur, za týchto podmienok!

"Sú všežravce a spôsobujú obrovské škody v miestnych populáciách rýb a mäkkýšov, čo novo utvára ekosystém. Je logické, že klesajúci počet úhorov musel mať vplyv na tradičnú podobu miestnej gastronómie," uviedol podľa agentúry Reuters expert Branko Glamužina z Dubrovníckej univerzity.

Populácia úhora podľa odborníkov v posledných desaťročiach postupne klesala kvôli rozširovaniu poľnohospodárstva, ale zdá sa, že jej krab modrý zasadil veľkú, ak nie poslednú ranu. Pred pol storočím miestni rybári ročne ulovili približne 150 ton úhorov, v súčasnosti je to iba desať ton.

V chorvátskych reštauráciách kraby nenájdete

Kým kraby sú v Spojených štátoch a Japonsku vyhlásenou pochúťkou, Chorváti o ne nejavia veľký záujem a miestna krabia populácia nie je dosť veľká, aby malo zmysel ju vyvážať. "Majitelia miestnych reštaurácií nemajú o kraby žiadny záujem, chcú sa držať tradičnej ponuky úhorov a žiab. Na export je množstvo modrých krabov príliš malé. Možno ich len ponúkať hosťom v luxusných hoteloch v letoviskách, ako je Dubrovník alebo Split," uviedol Glamužina.

"Neviem o nikom v tejto oblasti, kto by dal kraby na jedálniček," súhlasí Pavo Jerković z reštaurácie v meste Metković v delte Neretvy. "Ochutnal som ich a sú naozaj dobré, ale tu sú mimozemský druh. Boli by sme radšej, keby zmizli," dodal.

Viac o téme: KrabyChorvátskoúhory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu