Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Krvavý útok v škole v Rusku: Počet obetí sa zvýšil na deväť, FOTO útočníka!

Strieľalo sa v tejto škole v meste Kazaň. Zobraziť galériu (10)
Strieľalo sa v tejto škole v meste Kazaň. (Zdroj: Profimedia, SITA/AP Photo / Roman Kruchinin,)

MOSKVA - Deväť obetí na životoch si vyžiadala utorňajšia streľba v škole v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike a stav dvoch hospitalizovaných detí je kritický, informovala agentúra TASS. Agentúra predtým mylne uvádzala, že o život prišlo 11 osôb.

MIMORIADNE Krvavý útok v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Medzi obeťami je sedem žiakov ôsmeho ročníka školy, štyria chlapci a tri dievčatá, spresňuje na svoje webovej stránke agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenia prezidenta Tatárskej republiky Rustama Minnichanova. Okrem toho o život prišiel jeden učiteľ a ďalšia žena.

MIMORIADNE Krvavý útok v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Roman Kruchinin)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin "vydal príkaz na bezodkladné vypracovanie nového ustanovenia týkajúceho sa typov zbraní, aké môžu byť v rukách civilistov," a to s prihliadnutím na zbraň, aká bola použitá pri utorňajšej streľbe, píše agentúra AFP.

Útočník bol len jeden

Hovorkyňa prezidenta Tatárskej republiky Lilija Galimovová informovala, že útočník konal sám. Novinárom pritom povedala, že informácie o údajných dvoch páchateľoch neodrážajú skutočnú situáciu a označila ich za "nepravdivé". Motív útoku zatiaľ nie je jasný. Úrady vyhlásili v Tatarstane na stredu 12. mája štátny smútok.

MIMORIADNE Krvavý útok v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo /)

Terčom sa stala škola, ktorú útočník pred štyrmi rokmi absolvoval. "Vieme, že ukončil toto školské zariadenie pred štyrmi rokmi. Bol zadržaný," citoval TASS zástupcu vedenia školy. Zadržaný sa podľa neho volá Ilnaz Guljavijev.

MIMORIADNE Krvavý útok v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo /)

"Terorista bol zatknutý. Má devätnásť rokov," vyhlásil prezident autonómnej republiky Rustam Minnichanov, podľa ktorého mladík mal registrované zbrane použité pri útoku. Polícia tiež zadržala 41-ročného muža, ktorého podozrieva, že bol komplicom útočníkov.

Útočník počas nákupu zbraní
Zobraziť galériu (10)
Útočník počas nákupu zbraní  (Zdroj: Profimedia)

Školu evakuovali

Agentúra TASS dodala, že po incidente v škole č. 175, ktorý vypukol okolo 9.30 h., bola posilnená bezpečnosť vo všetkých školách v meste. Časť školákov zo školy, kde došlo k streľbe, už medzičasom evakuovali a rozmiestnili do okolitých základných a materských škôl, kde sú im k dispozícii psychológovia.

MIMORIADNE Krvavý útok v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Roman Kruchinin)

Školu prehľadali experti, pričom v nej nenašli nijaké nebezpečné predmety, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia zásahovej jednotky.    

Deti unikali aj oknami

Očití svedkovia informovali, že niekoľko detí sa po vypuknutí streľby v škole zachraňovalo tak, že vyskakovali z okien svojich tried. V čase útoku bolo v škole 714 detí, asi 70 zamestnancov, z toho 52 učiteľov, dodal TASS.

Galéria: Streľba v škole v ruskom meste Kazaň

"Všetci začali poplašene pobehovať a kričať: 'Zavrite dvere'," opísal jeden zo žiakov podľa ruskej redakcie spravodajskej stanice BBC. "Asi po desiatich pätnástich minútach sme vyšli zo školy. Nie oknami. Chcel som, ale učiteľ hneď okno zavrel a povedal: 'Nie.' Potom policajti začali búšiť na dvere a volali: Otvorte, to sme my.' Tak sme otvorili," dodal.

Západné tlačové agentúry upozorňujú, že streľba na ruských školách je pomerne vzácna a že podobné krviprelievania sú zvyčajne dielom žiakov. V októbri 2018 osemnásťročný študent školy v Kerči na anektovanom Kryme zabil dve desiatky ľudí, než sa po čine sám zastrelil.

MIMORIADNE Krvavý útok v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: ObeteStreľbaRuskoŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu