Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Putin podporil návrh na pozastavenie patentov: BioNTech si nemyslí, že sú limitujúcim faktorom

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podporil vo štvrtok návrh na pozastavenie platnosti patentov farmaceutických firiem na vakcíny proti infekčnej chorobe COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Výzvu na globálne pozastavenie platnosti patentov vakcíny proti covidu medzičasom podporili aj Spojené štáty, Francúzsko, EÚ či Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ako už skôr uviedla agentúra AFP, administratíva amerického prezidenta Joea Bidena bude o konkrétnych podmienkach návrhu rokovať na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac 

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

"Z Európy počúvame o nápade, ktorý si podľa môjho názoru zaslúži našu pozornosť," povedal Putin počas stretnutia s podpredsedníčkou vlády Taťjanou Golikovovou. Dodal, že Rusko by tento prístup "samozrejme" podporilo a vyzval Golikovovú, aby rozpracovala jeho logistiku.

"Ako som už mnohokrát povedal... Nemali by sme premýšľať o tom, ako sa dostať k maximálnemu zisku, ale o tom, ako zaistiť bezpečnosť ľudí," konštatoval Putin. Na stretnutí s Golikovovou tiež uviedol, že zatiaľ čo západné krajiny vyvinuli "inovatívne" vakcíny, ruské sú najbezpečnejšie a najspoľahlivejšie. "Rovnako jednoduché a spoľahlivé ako útočná puška kalašnikov," poznamenal šéf Kremľa.

V Rusku boli zaregistrované tri vakcíny proti novému koronavírusu. Vo štvrtok pribudla štvrtá - jednodávková verzia vakcíny Sputnik V s názvom Sputnik Light. Ešte vlani v októbri návrh na pozastavenie patentov na vakcíny na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) spoločne predložili India a Juhoafrická republika. Ak by bol ich návrh schválený, vakcíny by mohla vyrábať každá technologicky vyspelá firma, čím by sa očkovanie stalo rýchlejšie dostupným aj chudobnejším krajinám.

V apríli Bidena vyzvalo viac ako 60 bývalých hláv štátov a vlád a vyše 100 nositeľov Nobelovej ceny, aby tento návrh podporil. V ich otvorenom liste sa uvádza, že na základe súčasného tempa výroby vakcín si väčšina chudobných krajín bude musieť na dosiahnutie kolektívnej imunity proti covidu počkať minimálne do roku 2024.

Firma BioNTech si myslí, že patenty nie sú limitujúcim faktrorom

Vedenie nemeckej farmaceutickej firmy BioNTech nepovažuje patenty za limitujúci faktor pri výrobe vakcín proti koronavírusu. "Patenty nie sú limitujúcim faktorom pri výrobe a distribúcii našej vakcíny," uviedla spoločnosť so sídlom v Mainzi vo štvrtok v stanovisku pre agentúru AFP. Pozastavenie platnosti patentov z krátkodobého ani strednodobého hľadiska nezvýši globálnu produkciu vakcín, keďže ich výrobný proces je mimoriadne zložitý.

Spoločnosť tak takýmto vyjadrením odmietla návrh na celosvetové pozastavenie ochrany patentov farmaceutických firiem na vakcíny proti koronavírusu, s ktorým prišli USA. Vo svojom stanovisku ďalej argumentuje, že zodpovedajúce mechanizmy boli vyvinuté počas viac ako desiatich rokov. Všetky výrobné fázy musia byť vykonané precízne, čo si vyžaduje kvalifikovaný personál a ťažko dostupné suroviny. Ak sa tieto suroviny nebudú efektívne využívať na globálnej báze, mohlo by to znížiť produkciu v už zavedených výrobných sieťach.

Spoločnosť BionTech je presvedčená, že globálnu potrebu vakcín je možné uspokojiť neustálym rozširovaním siete certifikovaných výrobcov a skúsených zmluvných dodávateľov. Na dosiahnutí cieľa, aby boli vakcíny k dispozícii aj pre chudobnejšie krajiny, musia spolupracovať vlády, výrobcovia, ako aj národné a medzinárodné organizácie. Spoločnosť BionTech takýto postup plne podporuje.

Albert Bourla, riaditeľ americkej firmy Pfizer, ktorá s BioNTechom vyvinula vakcínu proti koronavírusu, v rozhovore pre AFP taktiež vyjadril nesúhlas so zrušením patentovej ochrany vakcín. Aj podľa neho patenty nie sú hlavnými prekážkami zvýšenia výroby a myslí si, že budovanie nových závodov by bolo kontraproduktívne. Namiesto toho by sa mala zvýšiť kapacita v existujúcich závodoch. V rozhovore pre AFP takisto dôrazne varoval pred narušením súčasného procesu "politicky motivovanými oznámeniami".

Podporovatelia návrhu na zrušenie patentovej ochrany predpokladajú, že uvoľnenie obmedzení urýchli výrobu lacných generických vakcín, čo pomôže chudobným krajinám, ktoré pre nedostatok dodávok majú problémy so zaočkovaním svojho obyvateľstva.

Odporcovia tohto návrhu zasa tvrdia, že poškodí práva na duševné vlastníctvo a oslabí motiváciu dosahovať zisky, čo v konečnom dôsledku nepriaznivo ovplyvní farmaceutický výskum a vývoj.Firma BioNTech tiež informovala, že sa jej podarilo zvýšiť výrobu podpísaním licenčných a výrobných zmlúv s ďalšími farmaceutickými firmami, ako sú nemecká Merck, švajčiarska Novartis či francúzska Sanofi. Americko-nemecké konzorcium Pfizer-BioNTech v súčasnosti svoju vakcínu dodáva do viac ako 90 krajín. Očakáva sa, že do konca tohto roka svoju výrobu zvýši na tri miliardy dávok.

Viac o téme: OčkovaniePatentVakcínyVladimír PutinMoskvaBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu