Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po celom Česku zasahuje polícia: Dôvodom sú cesty ľudí na Ukrajinu, boj za proruských separatistov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Detektívi českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahujú v stredu od nočných hodín po celej republike, dôvodom sú odchody ľudí na Ukrajinu. Zadržaných bolo päť osôb. Vyšetrovanie sa údajne sústreďuje okolo paramilitárneho spolku Československí vojaci v zálohe za mier.

Napätie na východe Ukrajiny: VIDEO Zelenskyj navrhol Putinovi stretnutie v Donbase

Podľa serveru Aktualně.cz išlo o členov paramilitantnej skupiny, ktorá organizovala výjazdy Čechov na Ukrajinu, aby tam bojovali za proruských separatistov podporovaných Moskvou. Činnosť skupiny mali podľa serveru organizovať členovia ruskej rozviedky GRU z veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli vyhostení. Hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej Deníku N potvrdil, že útvar v stredu vykonáva úkony trestného konania, ale viac podrobností nemohol poskytnúť.

"Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe potvrdzuje, že vykonáva dozor nad policajným orgánom Národnou centrálou proti organizovanému zločinu SKPV, sekciou terorizmu a extrémizmu, ktorá vedie trestné konanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu teroristického útoku, trestného činu financovania terorizmu a trestného činu podpory a propagácie terorizmu, pričom tieto trestné činy súvisia so zapojením českých občanov do bojov na východe Ukrajiny na strane tzv. Doneckej ľudovej republiky. Policajný orgán zadržal päť fyzických osôb, doteraz nebol nikto obvinený. Policajný orgán vykonáva štandardné úkony trestného konania," uviedol štátny zástupca Martin Bílý.

Polícia na webe uviedla, že prípad nesúvisí s kauzou výbuchov vo Vrběticiach, do ktorého boli podľa českých spravodajských zložiek a kriminalistov zapojení ruskí agenti. Policajti počas nočnej razie zadržali päť osôb, trestné stíhanie proti konkrétnej osobe alebo osobám podľa Ibeheja sa zatiaľ nezačalo. Kriminalisti v tejto chvíli vypočúvajú podozrivé osoby a svedkov, dodal.

Server Aktuálně.cz uviedol, že podľa zistení jeho a Respektu je medzi zadržanými predseda spolku Československí vojaci v zálohe za mier Ivan Kratochvíl. Polícia zistila, že jeden z členov uvedeného spolku v minulosti odišiel na Donbas, kde sa mal zapojiť do bojov na strane separatistov. Po návrate spolok začal zháňať peniaze, aby do bojujúcej zóny mohli vycestovať ďalší záujemcovia. Okolo poludnia policajti podľa Rádiožurnálu a irozhlas.cz zasahovali v dome, kde býva Kratochvíl.

Rusko a Česko si navzájom vyhostili diplomatov

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v utorok večer v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach prijala uznesenie, v ktorom odsúdila "teroristické útoky špeciálnych jednotiek ruskej vojenskej spravodajskej služby" v Česku.

Viac o téme: ČeskoKriminalistiUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu