Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Navaľného previezli do väzenskej nemocnice, šéf diplomacie EÚ kritizuje Rusko

Alexej Navaľný Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľný (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Lubimov)

MOSKVA - Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného previezli v pondelok do väzenskej nemocnice, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ruské väzenské úrady.

"Navaľného zdravotný stav je považovaný za uspokojivý," uviedol Úrad Federálnej služby pre výkon trestu. Odsúdeného Navaľného podľa FSIN každý deň kontroluje všeobecný lekár. Takisto mu na základe jeho súhlasu predpísali liečbu vitamínmi.

Nemocnica, kam ho previezli, je podľa DPA špecializovaná pozorovanie podobných pacientov. Navaľnyj vyhlásil 31. marca vo väzenskej kolónii v meste Pokrov východne od Moskvy protestnú hladovku, ktorou sa domáha adekvátnej lekárskej starostlivosti po tom, ako začal trpieť bolesťami chrbta a znecitliveli mu končatiny.

Kritik Kremľa Navaľnyj si v Pokrove odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Alexej Navaľný.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Navaľného - najvýraznejšieho oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina - vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov.

Ruská polícia v pondelok Navaľného podporovateľov varovala, aby sa nezúčastňovali na demonštráciách plánovaných opozíciou na stredu 21. apríla, píše agentúra AFP. Tieto zhromaždenia sa majú konať v 39 ruských mestách.

Rusko je zodpovedné za zdravotný stav Navaľného

Rusko je "zodpovedné" za zdravotný stav uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, tvrdí šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Uviedol to v pondelok krátko pred videokonferenciou ministrov zahraničných vecí, ktorú pripravilo portugalské predsedníctvo v Rade EÚ.

Borrel podľa tlačovej agentúry AFP pripomenul, že EÚ má obavy o zdravotný stav Navaľného. Ten sa nachádza v pracovnom tábore v ruskom väzení a drží protestnú hladovku. "Ruské orgány majú zodpovednosť za Navaľného zdravotnú situáciu," vyhlásil Borrell pred virtuálnym stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ. Diskusie ministrov sa podľa jeho slov budú týkať aj "veľmi nebezpečnej" situácie spojenej s nárastom ruskej vojenskej techniky a zvyšovaním počtu vojakov na hraniciach s východnou Ukrajinou.

Šéf diplomacie Európskej únie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Walschaerts)

Borrel oficiálne stanovisko EÚ k zdravotnému stavu Navaľného predniesol už v nedeľu, keď ruské orgány vyzval, aby umožnili väznenému politikovi okamžitý prístup k zdravotníckym pracovníkom, ktorým dôveruje. Pripomenul tiež, že EÚ aj naďalej požaduje okamžité a bezpodmienečné prepustenie Navaľného na slobodu, pretože rozsudok, ktorý ho poslal do väzenia, považuje za politicky motivovaný a v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska v oblasti ľudských práv.

Portugalské predsedníctvo on-line diskusie európskych diplomatov spojilo s medzinárodnou konferenciou o spoločnej civilnej bezpečnostnej a obrannej politike, ktorá stanovuje rámec politických a vojenských štruktúr EÚ a vojenských a civilných misií a operácií v zahraničí.

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v pondelok na Twitteri napísal, že k Borrellovej výzve v súvislosti s Navaľným sa pripája. Navaľnému musí byť podľa Korčoka okamžite poskytnutý prístup k takej zdravotnej starostlivosti, akej dôveruje.

Viac o téme: RuskoEurópska úniaAlexej NavaľnýJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu