Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Putin v telefonáte s Merkelovou obvinil Kyjev z provokácií na východe Ukrajiny

Angela Merkelová s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová s Vladimirom Putinom (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Ruský prezident Vladimir Putin dnes počas telefonátu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou obvinil Kyjev z provokácií. Podľa úradu ruského prezidenta obaja štátnici vyjadrili znepokojenie nad situáciou na východe Ukrajiny, kde v poslednom čase rastie napätie. Nemecká vláda vo vyhlásení uviedla, že Merkelová v rozhovore žiadala, aby Rusko znížilo koncentráciu svojich vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.

Napätie na východe Ukrajiny: VIDEO Mohutný presun ruskej armády, Západ musí byť obozretný

"Konverzácia sa viedla okrem iného o zvýšenej prítomnosti ruskej armády v okolí východnej Ukrajiny. Kancelárka žiadala, aby bola táto zvýšená koncentrácia zmiernená s cieľom upokojiť situáciu," uviedla nemecká vláda podľa agentúry Reuters.

"Ruský prezident a nemecká kancelárka vyjadrili znepokojenie nad eskaláciou napätia na juhovýchode Ukrajiny," uviedol vo vyhlásení Kremeľ. "Vladimir Putin upriamil pozornosť na provokatívne akcie Kyjeva, ktorý v poslednej dobe zámerne zhoršuje situáciu na frontovej línii," dodal Kremeľ.

K telefonátu došlo v čase, keď sa v posledných týždňoch vyostril konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami a posilnenie ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou zvýšilo obavy z eskalácie konfliktu.

Poľský minister rokuje v Kyjeve aj o situácii v Donbase

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau pricestoval vo štvrtok do Kyjeva na neplánovanú návštevu, počas ktorej bude diskutovať aj o vývoji situácie v Donbase. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Twitter oznámil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Informovala agentúra Ukrinform.

Kuleba vo svojom vyhlásení dodal, že "je dôležité posilniť strategické partnerstvo medzi Ukrajinou a Poľskom, pretože Rusko je krajinou, ktorá zvyšuje bezpečnostné hrozby pre Ukrajinu, Európu a transatlantické spoločenstvo". "Poľsko je naším dlhoročným spojencom a lojálnym priateľom," napísal Kuleba. Poznamenal tiež, že stretnutie s Rauom sa malo uskutočniť neskôr, ale bolo preložené na skorší termín pre zhoršenie situácie na východe Ukrajiny.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí označilo Rauovu návštevu v Kyjeve za "mimoriadnu a naliehavú" a spojenú s ohrozením mieru pozdĺž hraníc Ukrajiny. Západné krajiny v uplynulých dňoch opakovane vyjadrili znepokojenie nad informáciami ukrajinskej armády o hromadení ruských síl pozdĺž hraníc s Ukrajinou.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov zase zdôraznil, že pohyb ruských jednotiek po území Ruska by iné štáty nemal nijako znepokojovať, pretože ich táto situácia nijako neohrozuje. Zopakoval tiež, že to, čo sa deje v Donbase, je vnútorný konflikt Ukrajiny, na ktorom sa ruské jednotky nikdy nezúčastnili.

Konflikt na východe Ukrajiny

Kyjev minulý týždeň upozornil na zhromažďovanie ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou a na nárast násilia pozdĺž línie kontaktu v Donbase na východe tejto krajiny. Rusko tvrdí, že presuny vojakov majú len obranný charakter. Vo štvrtok navštívil východnú časť krajiny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v predchádzajúcich dňoch žiadal podporu od západných spojencov. Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Boje si vyžiadali už viac ako 13-tisíc životov.

Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera. Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria v oblasti tzv. kontaktnej línie. Mierové rokovania sprostredkované Francúzskom a Nemeckom, ktoré prebiehajú od roku 2015, však zatiaľ neviedli k ukončeniu bojov. Putin a Merkelová hovorili i o väznenom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorý od minulého týždňa drží protestnú hladovku a žiada poriadnu zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosťou nôh. Obaja lídri tiež diskutovali o konflikte v Sýrii a politickej kríze v Líbyi.

Viac o téme: HraniceVojaciRuskoNemeckoAngela MerkelováVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu