Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Holandsku zatkli muža podozrivého z plánovania útoku na očkovacie stredisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dominic Lipinski/Pool via AP)

AMSTERDAM - Holandská polícia zatkla 37-ročného muža, ktorý údajne plánoval útok výbušným zariadením na očkovacie stredisko na severe Holandska, informovala vo štvrtok agentúra AP. Podozrivý údajne plánoval útok na bývalé sídlo radnice v prístavnom meste Den Helder, ktoré sa v súčasnosti používa ako vakcinačné centrum.

Muža zatkli ešte 18. marca na základe podozrenia z plánovania trestného činu s "teroristickým zámerom". Od zatknutia sa nachádza vo väzbe a úrady pokračujú vo vyšetrovaní s cieľom nájsť jeho možných spolupáchateľov. Prokuratúra uviedla, že pripravovaný útok posudzuje ako teroristický čin, pretože "mal za cieľ vyvolať v obyvateľstve veľký strach a narušiť hospodárske a spoločenské štruktúry krajiny".

Zatknutý muž chcel podľa prokuratúry neobyčajne násilným spôsobom sabotovať celoštátne koordinovaný vakcinačný program. V januári v Holandsku zaznamenali viacero prípadov vandalizmu namierených voči celoplošnému lockdownu vrátane útokov na strediská, kde sa vykonávajú testy na ochorenie COVID-19, pripomína agentúra DPA.

Viac o téme: OčkovanieZatknutieStrediskoútok Holandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu