Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätie eskaluje: VIDEO Na východe Ukrajiny zabili ďalších vojakov, Rusko presúva lode do Čierneho mora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok zamieril na východ krajiny, kde v poslednom čase panuje napätá situácia. Na línii oddeľujúcej ukrajinské ozbrojené jednotky a sily proruských separatistov sa naďalej strieľa a obe strany vo štvrok oznámili po jednom zabitom vojakovi. Z ich smrti sa obvinili navzájom. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax oznámilo, že presúva do Čierneho mora vyše desať lodí na vojenské cvičenie.

VIDEO Putin v telefonáte s Merkelovou obvinil Kyjev z provokácií na východe Ukrajiny

"Ako vrchný veliteľ chcem byť v ťažkých časoch s našimi vojakmi v Donbase. Idem do miest, kde dochádza k eskalácii," uviedol ukrajinský prezident na svojom twitteri. Poradca šéfa prezidentskej kancelárie agentúre Reuters povedal, že Zelenskyj chce "priamo na mieste zhodnotiť situáciu".

Armáda vo štvrtok informovala o ďalšom mŕtvom členovi ukrajinských vojsk, ktorého podľa nej zabili pri ostreľovaní proruskí separatisti. Len za posledné tri dni tak podľa nej bolo zabitých na Donbase päť vojakov. Takisto proruskí povstalci vo štvrtok podľa svojej agentúry DAN oznámili zabitého vojaka, z jeho smrti vinia ukrajinskú armádu.

Cvičenie v Čiernom mori

"Viac ako desať obojživelných a delostreleckých člnov a plavidiel Južného vojenského okruhu vykonáva v rámci zimnej previerky medziflotilový prechod z Kaspického mora do Čierneho mora," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Zástupca šéfa kancelárie ruského prezidenta vyhlásil, že Rusko môže byť donútené brániť svojich občanov na východe Ukrajiny. "Dnes všetko závisí na tom, aký rozmer bude mať požiar. Ak tam bude, ako hovorí náš prezident, spôsobená Srebrenica, zrejme sa budeme nútení postaviť na (ich) obranu," povedal podľa agentúry TASS Dmitrij Kozak. Začiatok veľkej vojenskej operácie zo strany Kyjeva v oblasti Donbasu by podľa neho znamenal "začiatok konca Ukrajiny".

Západné krajiny a Ukrajina minulý týždeň upozornili na zhromažďovanie ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou, pripomína Reuters. Moskva uviedla, že jej jednotky ohrozenie nepredstavujú.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že vojaci budú na hraniciach na území Ruska tak dlho, ako budú úrady považovať za nevyhnutné a účelné, píše agentúra Interfax. Rusko v utorok oznámilo, že začína plánovanú previerku bojovej pripravenosti svojich síl, v rámci ktorej sa počas tohto mesiaca uskutoční viac ako 4000 cvičení. Ruská Čiernomorská flotila má svoju základňu na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, pripomína Reuters.

Viac o téme: CvičenieLodeRuskoUkrajinaDonbasČierne moreVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu