Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nový verdikt EMA: Krvné zrazeniny súvisia s vakcínou od AstraZeneca

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Robert Michael/dpa-Zentralbild)

AMSTERDAM - Výskyt krvných zrazenín môže byť veľmi vzácnym vedľajším účinkom očkovacej látky firmy AstraZeneca. Po podrobnom hodnotení desiatok smrteľných alebo zdravotných ťažkostí k tomu dnes dospela Európska agentúra pre lieky (EMA). Jej šéfka Emer Cookeová však zdôraznila, že látka britsko-švédskej firmy je veľmi efektívna a jej prínos v boji proti chorobe covid-19 stále prevyšuje možné riziká.

KORONAVÍRUS Výborná správa: Táto vakcína poskytuje protilátky aj po šiestich mesiacoch

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) o záveroch už podľa hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej informoval Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s cieľom otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii na Slovensku.

Výbor pre hodnotenie rizík (PRAC) liekovej agentúry v minulých týždňoch podrobne skúmal okolnosti 86 prípadov tromboembolických ťažkostí. Podľa Cookeovej dospel k záveru, že výskyt týchto ťažkostí by mal byť uvedený medzi ďalšími možnými vzácnymi vedľajšími účinkami tejto vakcíny.

Odborníkom EMA sa nateraz nepodarilo identifikovať rizikové faktory, ktoré by mohli podmieniť tvorbu krvných zrazenín. Pravdepodobným vysvetlením však môže byť "imunitná odpoveď" jednotlivcov na zaočkovanie touto vakcínou.

Problémy sa podľa nej vyskytujú najmä u žien mladších ako 60 rokov, nie je však preukázateľné, či je táto skupina vzhľadom na vakcínu rizikovejšia. "Špecifické rizikové faktory ako vek, pohlavie alebo predchádzajúci výskyt krvných zrazenín neboli potvrdené," povedala dnes Cookeová.

KORONAVÍRUS Nový verdikt EMA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

V polovici marca zhruba polovica únijných štátov pozastavila očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca kvôli zmieneným podozrivým úmrtiam na následky krvných zrazenín po očkovaní. Zdravotné komplikácie sa objavili u niekoľkých desiatok z desiatok miliónov naočkovaných osôb.

EMA 18. marca na základe prvého preskúmania uviedla, že vakcína je bezpečná a jej používanie riziko vzniku krvných zrazenín nezvyšuje. Väčšina krajín potom očkovanie opäť obnovila, niektoré štáty ako Nemecko či Holandsko s ňou ale očkujú len starších ľudí. Na výsledok dnešného hodnotenia čakali aj členské krajiny Európskej únie. Pri večernej videokonferencii ho chcú rozobrať ministri zdravotníctva.

KORONAVÍRUS Portugalsko reaguje na stanovisko EMA: Zvolalo ministrov zdravotníctva EÚ

Podľa Sabine Stausovej z Výboru pre bezpečnosť v EÚ a Veľkej Británii bolo k 22. marcu zaznamenaných 62 prípadov zriedkavých krvných zrazenín známych ako trombóza intrakraniálneho venózneho systému a 24 prípadov trombózy povrchových žíl - 18 z nich bolo smrteľných.

Minister Lengvarský sa zúčastní mimoriadneho rokovania

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa v stredu večer zúčastní na mimoriadnej videokonferencii ministrov zdravotníctva EÚ k súvislosti vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a krvných zrazenín. Vo štvrtok (8. 4.) sa témou bude zaoberať aj konzílium odborníkov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Uvedené bude v priebehu štvrtka predmetom odborných diskusií aj na konzíliu odborníkov, tému budeme konzultovať aj so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv," doplnila Eliášová.

Súvis vakcíny od Astrazenecy a krvných zrazenín je možný, ale nepotvrdený

Spojitosť medzi vakcínou proti koronavírusu od firmy AstraZeneca a tvorbou krvných zrazenín je pravdepodobná, no nie je potvrdená. Uviedli to v stredu odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí tiež zdôraznili, že výskyt týchto zrazenín je "veľmi zriedkavý". Informovala o tom agentúra AFP.

"Na základe súčasných informácií považujeme kauzálny vzťah medzi vakcínou a výskytom krvných zrazenín s nízkou hladinou krvných doštičiek za možný, ale nie potvrdený," uviedli predstavitelia Globálneho poradného výboru WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) vo vyhlásení. "Na úplné porozumenie potenciálneho vzťahu medzi očkovaním a možnými rizikovými faktormi sú potrebné špecializované štúdie," dodali.

Viac o téme: PandémiaVedľajšie účinkyEMAKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu