Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiarsky katolícky teológ a kritik Hans Küng zomrel vo veku 93 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Švajčiarsky teológ a kritik Hans Küng, všeobecne považovaný za jedného z najväčších reformných mysliteľov katolíckej cirkvi, zomrel v utorok v nemeckom univerzitnom meste Tübingen vo veku 93 rokov.

Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA s tým, že Küng skonal pokojne v spánku vo svojom dome. "Prišli sme o charizmatického a ľudsky pôsobivého zakladateľa (našej) nadácie, ako aj o vizionárskeho osnovateľa spravodlivejšieho a mierumilovnejšieho sveta. Bolo a je pre mňa obrovskou cťou, že môžem pokračovať v jeho práci," vyhlásil predseda neziskovej sekulárnej nadácie Svetový étos (Stiftung Weltethos) Eberhard Stilz.

Pretože Küng spochybňoval katolícku doktrínu o neomylnosti pápeža, pápež Ján Pavol II. mu v roku 1979 nechal odobrať jeho cirkevné učiteľské oprávnenie. Küng však aj potom opakovane odsudzoval vplyvné postavenie pápeža a cirkev označoval za diktatúru. Jeho požiadavky ako zrušenie kňazského celibátu, prijatie žien do kňazstva alebo posilnenie postavenia laikov (svetských príslušníkov cirkvi) z neho spravili priekopníka pre mnohých reformných katolíkov.

Küng, profesor teológie v Tübingene, vo svojich knihách a prednáškach podporoval dialóg medzi svetovými náboženstvami. V uplynulých rokoch sa zo zdravotných dôvodov čoraz menej objavoval na verejnosti. Okrem iného ho sužovala Parkinsonova choroba, čo potvrdil aj vo svojej autobiografii. Küng sa narodil 19. marca 1928 vo švajčiarskej obci Sursee.

Viac o téme: TeológŠvajčiarskoHans Küng
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu