Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exprezidentku Bolívie Jeanine Áňezovú zadržala polícia

Jeanine Áňezová
Jeanine Áňezová (Zdroj: TASR/AP Photo/Juan Karita)

LA PAZ - Exprezidentku Bolívie Jeanine Áňezovú v sobotu zadržali v súvislosti s údajným prevratom v roku 2019 proti exprezidentovi Evovi Moralesovi. Informovala o tom agentúra AFP.

"Informujem bolívijský ľud, že Jeanine Áňezová už bola zadržaná a v súčasnosti je v rukách polície," napísal na Twitteri a Facebooku jeden z popredných členov vládneho kabinetu Carlos Eduardo del Castillo. Áňezová v piatok oznámila, že na ňu a viacerých bývalých členov jej kabinetu bol vydaný zatykač za terorizmus, sprisahanie a protištátnu činnosť v súvislosti s údajným prevratom proti exprezidentovi Evovi Moralesovi v novembri 2019. Ľavicový prezident vtedy opustil Bolíviu po tom, čo v krajine vypukli protesty v súvislosti s údajnou manipuláciou hlasov počas prezidentských volieb v roku 2019.

Bolívijské úrady vydanie zatykača oficiálne nepotvrdili. Štátna televízia však odvysielala zábery zo zadržania dvoch exministrov Aňézovej vlády: bývalého šéfa rezortu energetiky Rodriga Guzmána a exministra spravodlivosti Álvara Coimbru. Po Moralesovom odchode prevzala moc v krajine dočasná vláda na čele s pravicovou senátorkou Jeanine Áňezovou, ktorej nástup do prezidentského úradu vyvolal sériu protestov Moralesových stúpencov. Pri zrážkach s armádou vtedy zahynulo 23 demonštrantov. Nové parlamentné a prezidentské voľby sa nakoniec uskutočnili 18. októbra 2020 a Moralesovo hnutie MAS ich presvedčivo vyhralo. Morales sa vrátil do Bolívie a Kongres následne udelil amnestiu tým ľudom, ktorých Áňezovej vláda obvinila v súvislosti s násilnými demonštráciami.

Viac o téme: ZatykačMinistriBolíviaExprezidentkaJeanine Áňezová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu