Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Toto je jeden z najdôležitejších spôsobov šírenia KORONAVÍRUSU: Tipy, ako sa účinne chrániť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA/BRNO - O šírení koronavírusu aerosólom aj vhodných ochranných prostriedkoch, hovorí dokument, ktorý z nemeckého originálu preložili českí odborníci. Podľa vedcov je prenos SARS-CoV-2 aerosólom jedným z najdôležitejších spôsobov šírenia vírusu. Prehľadový text má prispieť k lepšiemu povedomiu o úlohe aerosólu, uviedli zástupcovia Vysokého učenia technického v Brne (VUT).

Strach z nákazy KORONAVÍRUSOM: Odborníci tvrdia, táto možnosť infikovania sa preceňuje!

Text nemeckej Spoločnosti pre výskum aerosólov preložili odborníci z VUT, Ústavu chemických procesov Akadémie vied ČR a Českého metrologického inštitútu pod záštitou Českej aerosólovej spoločnosti (ČAS).

Aerosól sú drobné častice rozptýlené vo vzduchu. Človek ich vytvára kašľom, kýchaním i dýchaním, niektoré častice môžu prenášať vírusy. Dokument tak odkazuje napríklad na štúdie, v ktorých odborníci merali, ako dlho zostávajú vírusy SARS-CoV-2 aktívne v aerosóle či v akej vzdialenosti od nakazených ľudí boli zaznamenané. Podľa textu význam aerosólu pri šírení infekcie potvrdzujú.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstock.com)

Kapitola venovaná fyzikálnym vlastnostiam aerosólu potom podľa iniciátora prekladu Františka Lízala z Fakulty strojného inžinierstva VUT cieli na lekárov a lekárske spoločnosti. "Tieto mechanizmy sú dôležité pre pochopenie toho, ktoré opatrenia majú zmysel a ktoré nie. Pre bežného čitateľa potom môže byť zaujímavá kapitola o účinnosti osobných ochranných prostriedkov dýchacích ciest," opísal Lízal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Dodržujte rozostupy!

Autori dokumentu konštatujú, že najväčšie riziko infekcie prostredníctvom aerosólu je v uzavretých priestoroch. Vonku k nemu prakticky nedochádza. V početnejších skupinách ľudí bez rozostupov a ochranných prostriedkov však vonku hrozí kvapôčková infekcia, ktorá je ďalším významným spôsobom prenosu.

Ohľadom ochrany pred vírusom prenášaným aerosólom autori apelujú na dodržiavanie rozstupov, lebo s rastúcou vzdialenosťou dochádza k riedeniu vydychovaných vírusov. V prípade, že je v miestnosti viac ľudí, by mali byť väčšie aj rozostupy.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Rúško či respirátor?

Dokument tiež uvádza, že vydychované častice, s možnými vírusmi, sú kvôli značnému obsahu vody pomerne veľké a môžu byť účinne odstránené aj obyčajnými rúškami. Postupne sa však tieto častice zmenšujú a rúška sú preto pre osobnú ochranu ľudí menej účinné. "V tom prípade je potrebné použiť respirátory schopné filtrovať aj jemné častice, napríklad triedy FFP2, N95 a KN95 (v závislosti na použitej norme)," stojí v dokumente. Lízal však zdôraznil, že respirátory musia aj dobre tesniť.

Ochranné štíty sú neúčinné, dôležité je vetranie

Odborníci tiež upozorňujú, že tvárové štíty sú ako ochrana neúčinné. Naopak odporúčajú časté a opakované vetranie. Na zníženie koncentrácie častíc a vírusov v miestnosti podľa textu pomáhajú aj čističky vzduchu, je však potrebné dbať na správne dimenzovanie a vhodný filter.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

V závere odborníci žiadajú podporu spolupráce medzi oblasťou výskumu aerosólov a lekársko-epidemiologickým výskumom, výskumom techniky prostredia a mechaniky tekutín. Doteraz podľa nich, okrem iného, ​​nebola preskúmaná ani doba infekčnosti vírusov a ďalších patogénov nesených aerosólom.

Viac o téme: RespirátorRúškoAerosolKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu