Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Svetlo na konci tunela: Už prvá dávka vakcíny výrazne znižuje riziko hospitalizácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pravdepodobnosť, že nakazených koronavírusom bude potrebné hospitalizovať, klesá u ľudí vo veku nad 80 rokov o 80 percent už po podaní jednej dávky vakcíny od konzorcia Oxford/AstraZeneca alebo Pfizer–BioNTech. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Politico, ktorý sa odvoláva na nové analýzy z Británie.

Výskum naznačuje, že už jedna dávka ktorejkoľvek z vakcín, ktoré sú v súčasnosti schválené na použitie v Británii (Oxford/AstraZeneca a Pfizer–BioNTech), je na 80 percent úspešná pri prevencii hospitalizácie nakazených z uvedenej vekovej skupiny, čo platí zhruba tri až štyri týždne od očkovania. Vakcína od konzorcia Pfizer–BioNTech zároveň znižuje počet úmrtí na COVID-19 o 83 percent, uvádza štúdia britského Úradu pre verejné zdravie.

Zástupca hlavného hygienika Spojeného kráľovstva Jonathan Van-Tam uviedol, že štúdia potvrdzuje správnosť rozhodnutia očkovať vakcínou Oxford/AstraZeneca aj ľudí vo veku nad 65 rokov, ktoré pôvodne prišlo aj napriek relatívne malému množstvu údajov. Viaceré krajiny vrátane Nemecka však stále neodporúčajú očkovať touto vakcínou ľudí vo veku nad 65 rokov.

"Údaje z nášho výskumu hovoria sami za seba a nepochybne budú zaujímať aj iné krajiny," uviedol Van-Tam. Nové údaje podľa jeho slov znamenajú, že sa vďaka očkovaciemu programu "prenesieme v nasledujúcich mesiacoch do veľmi odlišného sveta".

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusAstraZenecaPfizer–BioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu