Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európska komisia vyčlenila 95 miliónov eur na humanitárnu pomoc obyvateľom Jemenu

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Európska komisia (EK)v pondelok vyčlenila 95 miliónov eur na humanitárnu pomoc obyvateľom Jemenu, ktorý okrem vojny čelí aj rekordne vysokej miere detskej podvýživy a hrozbe hladomoru.

Podľa tlačovej správy EK budú v roku 2021 v Jemene akútnou podvýživou trpieť viac ako dva milióny detí a jeden milión tehotných žien a matiek. Zvyšujúci sa počet ozbrojených akcií v súčasnosti núti tisíce jemenských rodín opúšťať domovy. Novú finančnú a humanitárnu pomoc oznámil eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na darcovskej konferencii pre Jemen, ktorú 1. marca spoločne usporiadali OSN, Švédsko a Švajčiarsko.

Aj v roku 2021 bude humanitárna pomoc EÚ zameraná na zabezpečovanie potravín, vody, hygieny a zdravotnej starostlivosti pre najviac postihnutých obyvateľov Jemenu. Únia tiež poskytne finančnú pomoc a rôzne iné formy podpory pre vysídlencov a osoby v núdzi. Od vypuknutia občianskej vojny v Jemene v roku 2015 EÚ už celkovo vyčlenila 981 miliónov eur na rôzne formy pomoci pre Jemenčanov, z toho 648 miliónov eur išlo na humanitárnu pomoc.

Viac o téme: Humanitárna pomocJemenEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu