Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAškandál: VIDEO Ľudí mali očkovať prázdnymi striekačkami, kam zmizli vakcíny?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

RIO DE JANEIRO - Brazíliou otriasol škandál s očkovaním: Pri očkovaní vakcínou proti Covidu-19 personál síce vpichne osobe ihlu, ale piest injekčnej striekačky nestlačí. Podvod bol odhalený prostredníctvom videí, ktoré kolujú po sociálnych sieťach.

Keď sa v Brazílii začala očkovacia kampaň proti koronavírusom, úľava bola veľká: Príbuzní vozili seniorov do "drive in" vakcinačných centier pre seniorov, ktoré boli zriadené v mnohých mestách po celej krajine. A samozrejme, historický okamih bol zachytený videom z mobilného telefónu. Keď sa však príbuzní podrobnejšie pozreli na nahrávky, zamrzli: V niektorých prípadoch bola injekčná striekačka, ktorú očkovací asistent vpichol do ruky, prázdna, v iných zamestnanec očkovacej stanice zas nestlačil piest.

Viacero videí sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach. Medzi oklamanými je aj 97-ročný muž z Maceió, ktorý dostal falošné očkovanie. Takmer v rovnakom čase sa stalo virálnym video, na ktorom 94-ročná žena z Petrópolisu dostala prázdne očkovanie. V Nitéroi vpichla zdravotná sestra 90-ročnému človeku injekčnú striekačku do ruky, ale nestlačila piest. A to bol iba vrchol ľadovca.

Aké rozsiahle sú očkovacie podvody?

Miestne úrady sa spočiatku domnievali, že išlo o chybu. Šéf zdravotníctva v brazílskom meste Petrópolis Aloísio Barbosa Filho hovoril o ojedinelých prípadoch. Medzitým zasiahla polícia v Riu de Janeiro. "Ak vyšetrovanie potvrdí, že pri očkovaní došlo k nezrovnalostiam, môže byť zdravotnícky pracovník obvinený zo zločinu sprenevery. Za tento trest mu hrozí až 12 rokov väzenia," uvádza sa v komuniké.

Mnoho Brazílčanov sa teraz pýta, aké časté boli tieto nezrovnalosti pred ich objavením a koľko seniorov je teraz skutočne chránených očkovaním. "Nie je to iba podvod s očkovaním, je to neľudské," komentoval to na Twitteri jeden používateľ.

Viac o téme: PodvodOčkovanieSenioriBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu