Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Lekár (47) opísal pekelný rok s KORONAVÍRUSOM: Zrútil sa mi svet. Myslel som, že neprežijem!

Francesco Tursi počas služby v nemocnici. Zobraziť galériu (4)
Francesco Tursi počas služby v nemocnici. (Zdroj: YouTube/Reuters)

MILÁNO - Zakaždým, keď sa hrá so svojím šesťmesačným synom Antoniom, si Francesco Tursi uvedomuje, že sa radosti z otcovstva nemusel vôbec dožiť. Vlani 21. februára tento lekár špecializovaný na pľúcne ochorenia slúžil v nemocnici v mestečku Codogno. Ten deň sa dostal do centra pandémie koronavírusu, keď sa jeden z miestnych obyvateľov stal prvým talianskym občanom, u ktorého sa nákaza preukázala.

Ashley sa nakazila COVIDom-19 pred deviatimi mesiacmi: VIDEO S takýmito zúfalstvom nerátala!

Mesto, kde žije zhruba 15-tisíc ľudí, sa stalo prvým ohniskom koronavírusu v krajine a tiež "hlavným mestom" prvej oblasti v Európe, ktorá kvôli nákaze skončila v karanténe. V Lombardii, ktorú medzi talianskymi regiónmi koronavírus zasiahol najzávažnejším spôsobom, bolo odrezaných od sveta okrem Codogna ďalších desať miest v jeho okolí. Rovnaký osud stretol aj jedno ďalšie mesto v susednom Benátsku. Na cestách boli kontrolné stanovištia polície a miestnou stanicou vlaky len prechádzali. Pacienti s covidom-19 zahltili tamojšiu nemocnicu.

VIDEO Lekár (47) opísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Reuters)

"Videl som, ako pacienti trpia vážnymi problémami s dýchaním, a chcel som im pomôcť za použitia všetkých vedomostí, ktoré som nadobudol pri štúdiách, ale na ne nič nezaberalo," povedal 47-ročný lekár. "To mne i ďalším kolegom zlomilo srdce a úplne zničilo nervy," dodal.

O niekoľko týždňov začal mať problémy aj sám Tursi. Najskôr sa cítil mimoriadne unavený, a to nielen kvôli náročným službám. Potom začal cítiť aj silnú bolesť na hrudníku. Nakazil sa koronavírusom a bol prevezený do Milána.

"Zrútil sa mi svet," uviedol vo svojom dome v meste Lodi. Jeho žena Valentina Mondiniová bola vtedy v piatom mesiaci tehotenstva. Pár čakal svoje prvé dieťa, Tursi sa však bál, že ho nikdy neuvidí.

VIDEO Lekár (47) opísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Reuters)

"Myslel som si, že celý tento rok bude pre mňa strašný, že ho neprežijem," povedal. Za šesť týždňov sa však z choroby covid-19 vyliečil a vrátil sa na svoje miesto v nemocnici. Tentoraz si navyše veľmi dobre uvedomoval, čo jeho pacienti zažívajú. "A to, že som plne chápal pocity svojich pacientov, sa ukázalo ako zbraň navyše, ktorú som mohol použiť," uviedol.

VIDEO Lekár (47) opísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Reuters)

Aj po roku sa Tursi stále stretáva s chorobou covid-19, život v Codogne sa ale vrátil k zdanlivému pokoju. Mladí ľudia nakupujú oblečenie a seniori trávia čas a rozprávajú sa v bare. Všetci ale majú nasadené rúško a dodržiavajú rozostupy.

"Chcem jendoucho žiť, pre Antonia, Valentinu, mojich pacientov, pre všetkých," vyhlásil lekár.

Viac o téme: LekárPandémiaKoronavírusCovid-19Francesco Tursi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu