Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Americkí diplomati sa sťažovali: V Číne nám robili análne testy na KORONAVÍRUS, je to nedôstojné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

PEKING - Americkí diplomati v Číne boli podrobení análnym testom na Covid-19, informoval hovorca ministerstva zahraničia USA s tým, že bol podaný protest. Čína však vo svojej reakcii odmietla, že by požadovala, aby diplomati postúpili práve tento druh výterov.

Žena sa pred odletom nadopovala liekmi, aby potlačila príznaky covidu: Zákon ju dobehol!

Minulý týždeň informoval americký denník Washington Post, že niektorí pracovníci povedali americkému ministerstvu zahraničia, že boli v  Číne podrobení análnym testom. Nie je známe, aký počet diplomatov sa mal tejto procedúry zúčastniť.

„Ministerstvo zahraničných vecí nikdy s takýmto typom testovania nesúhlasilo a protestovalo priamo na ministerstve zahraničných vecí, keď sme sa dozvedeli, že niektorí zamestnanci boli tomu vystavení,“ uviedol v stredu pre Vice News hovorca ministerstva.

USA podľa neho dostali od Číny ubezpečenie, že testy sa uskutočnili omylom a že diplomatický personál je od takejto formy na testovanie oslobodený.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Pokiaľ viem ... Čína nikdy nepožadovala, aby americkí diplomatickí pracovníci v Číne podstúpili testy análnymi výtermi," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca ministerstva zahraničia Zhao Lijian. Zástupca amerického ministerstva zahraničia v e-maile napísal, že sú „odhodlaní zaručiť bezpečnosť a ochranu amerických diplomatov a ich rodín pri zachovaní ich dôstojnosti“.

Čína zaviedla análne testy v januári. Li Tongzeng, lekár pre respiračné a infekčné choroby v Pekingu, uviedol, že stopy vírusu sú takto zistiteľné dlhší čas ako pri bežných testoch na Covid-19 využívajúcich výtery z úst a nosohltana. Zdôraznil však, že takéto testy sú vhodné iba pre určitú skupinu ľudí, napríklad takých, ktorí sú v karanténe. PCR testy by nemuseli zachytiť, že ochorenie už prekonali, no presnejšie výtery z análu, by stopy vírusu vedeli určiť.

Viac o téme: ČínaAnálny test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu