Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šimečka bude pripravovať legislatívu EÚ pre odolnosť kritickej infraštruktúry

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), ktorý je podpredsedom liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE), sa stal hlavným spravodajcom europarlamentu pre odolnosť kritickej infraštruktúry.

Šimečka bude v zákonodarnom zbore EÚ zodpovedať za prípravu novej celoeurópskej legislatívy, ktorá má zvýšiť odolnosť členských štátov a EÚ ako takej zoči-voči náhlym šokom a hrozbám. "Po roku pandémie je zrejmé, že v oblasti kritickej infraštruktúry máme veľké rezervy. Dnes už hlavné bezpečnostné riziko v Európe nepredstavuje obrovská tanková armáda, ktorá sa zrazu vyberie našim smerom. Reálnou hrozbou je, že naše inštitúcie zlyhajú v odpovedi na nečakané riziká - pandémie, terorizmus, živelné katastrofy, ale aj hybridné a kybernetické útoky, neviditeľné spravodajské a dezinformačné kampane na pozadí," opísal situáciu poslanec.

Podľa jeho slov koronakríza ukázala, že pred podobnými šokmi nie sú v 21. storočí imúnne ani Slovensko a ani EÚ. Upozornil, že najväčším rizikom je, že štáty nepripravené na takýto typ kríz zostanú paralyzované, vypadnú im základné služby a výsledkom budú ľudské obete, ekonomické škody či ohrozenie demokracie. "Je preto kľúčové, aby sme sa na takéto situácie vopred nachystali a vedeli pružne reagovať," zdôraznil podpredseda európskych liberálov.

Cieľom pripravovanej legislatívy bude zvyšovať odolnosť kritickej infraštruktúry vrátane štátnych inštitúcií, mobilných operátorov, elektrických rozvodov, letísk, dátových centier, nemocníc a iných kriticky dôležitých služieb. Po ukončení legislatívneho procesu, na ktorom sa bude podieľať Európska komisia a Rada EÚ (členské štáty), budú všetky krajiny Únie povinné preniesť nové štandardy odolnosti do svojich vnútroštátnych zákonov. Od vstupu Slovenska do EÚ iba šesť slovenských europoslancov malo zodpovednosť za prípravu legislatívnej smernice v niektorej oblasti pôsobnosti Únie, Šimečka sa stal siedmym.

Viac o téme: InfraštruktúraEurópska úniaMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu