Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Demonštrácie v Grécku pokračujú: Ľudia protestujú proti policajným hliadkam na univerzitách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

SOLÚN - Viac ako 5000 demonštrantov vrátane univerzitných študentov sa v utorok zhromaždilo pred budovou súdu v druhom najväčšom gréckom meste Solún, aby tam protestovali proti zavedeniu policajných hliadok na univerzitách. Informovala o to agentúra AP.

Protest v Solúne sa konal na podporu 31 ľudí, ktorých v pondelok v tomto meste zadržala polícia. Demonštranti vtedy obsadili na niekoľko hodín rektorát tamojšej univerzity. K násilnej potýčke došlo po tom, ako do budovy vtrhla polícia a snažila sa ich odtiaľ vyhnať. Grécky parlament nedávno schválil zákon, ktorý umožňuje polícii začať hliadkovať v univerzitných areáloch.

Ľavicová opozícia však legislatívu považuje za "nedemokratickú" a verejne vyjadruje podporu protestujúcim študentom a zamestnancom univerzít. Legislatívou sa zrušil desaťročia platný zákaz vstupu polície do areálov univerzít. Stredopravicová vláda pri predkladaní zákona argumentovala tým, že zmienený zákaz študenti zneužívali na organizovanie násilných protestov, v niektorých prípadoch aj na páchanie trestnej činnosti.

Demonštrácie proti novému zákonu, ktoré majú často násilný charakter, prebiehajú v najväčších gréckych mestách už niekoľko týždňov. Prítomnosť policajtov na pôde univerzít je v Grécku citlivou témou. Počas diktatúry v rokoch 1967-74 sa totiž často stávalo, že bezpečnostné zložky fyzicky napádali študentov, čo malo v niektorých prípadoch aj smrteľné následky.

Viac o téme: ProtestyDemonštráciePolícia UniverzityGréckoSolún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu