Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Putin prezradil, prečo sa ešte nedal zaočkovať Sputnikom: Nemieni sa hrať na opičku!

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podľa denníka Kommersant vo štvrtok uviedol, že sa nemieni "hrať na opičku" a nechať sa očkovať proti covidu-19 pred zrakmi kamier. Putin v besede s hlavnými predstaviteľmi ruských médií vysvetlil, že má očkovací plán, ktorý zahŕňa vakcináciu proti chrípke a pneumokokom, a preto musí byť termín očkovania proti covidu-19 stanovený s rozmyslom.

Rumunský minister spôsobil senzáciu pri očkovaní proti KORONAVÍRUSU: VIDEO Jeho košeľa je hitom!

Medzi svetovými politikmi, ktorí sa nechali verejne zaočkovať v snahe spopularizovať očkovanie, boli napríklad vtedy novozvolený americký prezident Joe Biden, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, český predseda vlády Andrej Babiš alebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Putin však nevylúčil, že si po konzultácii s lekármi nechá aplikovať ruský prípravok Sputnik V proti covidu-19 na konci leta alebo začiatkom jesene. O tom, že sa nechá zaočkovať, sa Putin prvýkrát zmienil v rozhovore s kórejským prezidentom Mun Če-inom v septembri roku 2020. V decembri minulého roka ale na tlačovej konferencii povedal, že sa zatiaľ nemôže nechať očkovať, pretože vakcína v Rusku ešte nie je dostupná ľuďom jeho vekovej kategórie. O niekoľko dní neskôr však ruské ministerstvo zdravotníctva začalo vakcináciu osôb nad 60 rokov. Putin tento rok oslávi 69. narodeniny.

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo v auguste minulého roka vakcínu Sputnik V pred ukončením klinických testov. Putin vtedy oznámil, že vakcínu na sebe už vyskúšala aj jedna z jeho dcér.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dobré výsledky štúdie

Odborný časopis Lancet na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Vedci v minulosti kritizovali malú transparentnosť vývoja a testovania tejto ruskej vakcíny, nedávno zverejnená štúdia to podľa agentúry Reuters ale čiastočne napravila.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Veľký dopyt po vakcíne vo svete

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že o Sputnik V je v zahraničí taký veľký záujem, že krajina nie je schopná dopyt rýchlo uspokojiť. Aj šéf štátneho Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý sa na vakcíne podieľa a stará sa o marketing, Kirill Dmitrijev podľa agentúry Interfax povedal: "Rozsiahle dodávky (vakcíny Sputnik V) do Európskej únie budú možné až po dokončení hromadného očkovania Rusov."

Európska agentúra pre lieky (EMA) však v stredu oznámila, že doteraz nedostala žiadosť o schválenie ruskej vakcíny pre použitie na území Európskej únie, aj keď ruský výrobca preparátu - ústav Nikolaja Gamaleja - naopak tvrdí, že žiadosť podal. Jedinou krajinou EÚ, ktorá sa rozhodla použitie Sputnika V schváliť ešte pred výrokom EMA, je Maďarsko.

Viac o téme: OčkovanieRuskoVladimir PutinSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu