Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Hrozivé ohnisko novej mutácie v Európe: Okamžite žiadajú izolovať túto oblasť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

INNSBRUCK - Rakúska spolková krajina Tirolsko by sa mala na mesiac úplne izolovať od zvyšku sveta. Vyzvala k tomu v stredu virologička a poradkyňa rakúskej vlády Dorothee von Laerová, ktorá pôsobí na univerzite v Innsbrucku. V Tirolsku sa šíri takzvaná juhoafrická mutácia koronavírusu. Podľa denníka Die Presse už rakúske ministerstvo zdravotníctva skutočne preveruje možnosti, ako by bolo možné obmedziť pohyb.

KORONAVÍRUS Ďalšie varovanie z Nemecka: Na obzore je temný mrak vážneho nebezpečenstva

Ak sa podľa von Laerovej rýchlo nezačne konať, hrozí "druhý Ischgl". Tirolské lyžiarske stredisko Ischgl sa na jar stalo jedným z hlavných koronavírusových ohnísk v Európe. Nakazilo sa tam mnoho miestnych aj turistov, ktorí následne vírus rozniesli do radu európskych krajín. Tirolská krajinská vláda aj rakúska spolková vláda následne čelili ostrej kritike kvôli pomalej reakcii na šírenie koronavírusu v Ischgli aj ďalších lyžiarskych strediskách.

Teraz je Tirolsko podľa agentúry APA jedným z hlavných európskych ohnísk juhoafrickej mutácie vírusu SARS-CoV-2, ktorá je rovnako ako tá britská či brazílska nákazlivejšia než pôvodný variant. Denníku Der Standard virologička von Laerová povedala, že v Tirolsku môže juhoafrický variant už za desať percent prípadov. Objavili sa tu podľa nej dokonca aj dva subvarianty mutácie odhalené pôvodne v JAR.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Von Laerová tvrdí, že je teraz potrebné rýchlo konať a izolovať Tirolsko na mesiac od zvyšku Rakúska i zahraničia. Tirolsko susedí s Nemeckom, Švajčiarskom a Talianskom. Obavy z vývoja situácie v regióne má tiež rakúske ministerstvo zdravotníctva. Podľa denníka Die Presse preveruje možnosti, ako by mohlo obmedziť pohyb ľudí.

Viac o téme: RakúskoTirolskoKoronavírusCovid-19Juhoafrická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu