Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Meškať budú aj dodávky vakcín od spoločnosti Moderna

Vakcína od spoločnosti Moderna
Vakcína od spoločnosti Moderna (Zdroj: TASR/ AP)

RÍM - Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v piatok oznámila, že dôjde ku krátkodobému omeškaniu dodávok jej vakcín mimo územia USA. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa nej sa tým ešte znásobia ťažkosti európskych a ďalších krajín, ktoré sa usilujú čo najskôr zaočkovať svojich občanov.

Moderna uviedla, že vydala "krátkodobé revidované pokyny" týkajúce sa dodávok, pričom sa snaží zvýšiť produkciu svojich očkovacích látok v závode vo Švajčiarsku.  Viacero európskych krajín vrátane Talianska následne oznámilo, že Moderna svoje vakcíny nedodá podľa dohodnutého harmonogramu. Moderna oznámila úradom v Ríme, že v druhom februárovom týždni zníži dodávky očkovacích látok o 20 percent. "Moderna nás práve informovala, že v týždni od 9. februára bude dodaných 132.000 namiesto plánovaných 166.000 dávok (vakcín), čo je o 20 percent menej," povedal splnomocnenec talianskej vlády pre boj s koronavírusom Domenico Arcuri. "Naše obavy, údiv aj skľúčenosť narastajú," dodal.

Samotná spoločnosť Moderna vo vyhlásení uviedla, že zvyšuje svoje výrobné kapacity a stále je tak na dobrej ceste "k splneniu svojich zmluvných záväzkov pre prvý štvrťrok a ďalšie obdobie". Európska komisia, ktorá koordinuje obstarávanie vakcín pre Európsku úniu, uviedla, že prostredníctvom svojho riadiaceho výboru momentálne s Modernou rokuje o možných problémoch s dodávkami. Moderna patrí spolu s konzorciom Pfizer/ BioNTech a firmou AstraZeneca k trom spoločnostiam, ktorých očkovacie látky schválili pre použitie na trhu Európskej únie.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Dočasné zníženie počtu dodávok vakcín do krajín EÚ už oznámili všetky tri tieto firmy, približuje DPA. V členských krajinách EÚ, ktoré poväčšine odštartovali vakcinačnú kampaň 27. decembra, tak postupne narastá frustrácia z relatívne pomalého tempa očkovania, v ktorom zaostávajú za Britániou či USA. Taliansky splnomocnenec Arcuri v tejto súvislosti zmienil "prinajmenšom 300.000 dávok vakcín", ktoré už Taliansko podľa jeho slov malo dostať, no zatiaľ nedostalo. Kanada v piatok tiež oznámila, že Moderna bude s dodávkami na jej územie od februára meškať. Oneskorenia dodania dávok tejto očkovacej látky hlásili podľa medializovaných správ aj Francúzsko a Švajčiarsko.

Viac o téme: VakcínaMeškanieKoronavírusModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu