Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americká herečka odišla do filmového neba: Zomrela držiteľka Oscara Cloris Leachmanová

Americká filmová a televízna herečka Cloris Leachmanová
Americká filmová a televízna herečka Cloris Leachmanová (Zdroj: TASR/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

LOS ANGELES - Vo veku 94 rokov zomrela americká filmová a televízna herečka Cloris Leachmanová, ktorá získala Oscara za vedľajšiu úlohu v dráme Posledné filmové predstavenie (1971) a svojím komediálnym talentom obohatila množstvo sitkomov.

Leachmanová skonala prirodzenou smrťou vo svojom dome v kalifornskom meste Encinitas s dcérou po boku, potvrdil herečkin manažment, z ktorého vyhlásenia vo štvrtok citovala stanica BBC. Medzi Leachmanovej pamätné úlohy patrí rola Phyllis v televíznom sitkome The Mary Tyler Moore Show či Frau Blücher vo filmovej komédii Mladý Frankenstein (1974).

Leachmanová mala dlhú kariéru aj ako charakterová herečka, stvárnila Idu v seriáli Malcolm in the Middle a Timmyho matku v seriáli Lassie. Stvárnila tiež matku Ellen DeGeneresovej v jej sitkome The Ellen Show.

Leachmanová, niekdajšia kráľovná krásy, účinkovala aj vo filmoch Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) alebo Crazy Mama (1975).  Herečka bola okrem Oscara i držiteľkou Zlatého glóbusu, ocenenia BAFTA a deviatich cien Emmy. Leachmanová, rodáčka z amerického štátu Iowa, bola v rokoch 1953-79 vydatá za režiséra Georgea Englunda a zanechala po sebe päť detí. Jej vnučkou je popová speváčka Anabel Englundová.

Viac o téme: úmrtieCloris Leachmanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu