Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Sánchez vymenoval Dariasovú za ministerku zdravotníctva

Španielsky premiér Pedro Sanchez
Španielsky premiér Pedro Sanchez (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez vymenoval v utorok Carolinu Dariasovú do funkcie ministerky zdravotníctva, informovala agentúra AFP.

Dariasová, bývalá ministerka pre územnú politiku a štátnu službu, nahradí na tomto poste Salvadora Illu. Ten v utorok odstúpil, aby sa mohol sústrediť sa na volebnú kampaň vo februárových regionálnych voľbách v Katalánsku. Dariasová doteraz v spojitosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 spolupracovala s Illom a komunikovala so španielskymi autonómnymi spoločenstvami.

"Španielska vláda bude k zdravotnej kríze aj naďalej pristupovať ako k priorite," povedal Sánchez. Dariasová v minulosti pôsobila v regionálnej vláde na Kanárskych ostrovoch. Vlani v marci prekonala ochorenie COVID-19. Vo funkcii ministerky pre územnú politiku a štátnu službu ju nahradí Miquel Iceta, ktorý je generálnym tajomníkom katalánskej frakcie Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE).

Illa, ktorý bol ministrom zdravotníctva od januára 2020, je kandidátom katalánskej frakcie PSOE na úrad katalánskeho premiéra. Voľby sa uskutočnia 14. februára. Španielsko patrí v súvislosti s koronavírusom medzi najviac postihnuté krajiny v Európe. Od začiatku pandémie sa tam nakazilo viac ako 2,6 milióna ľudí a takmer 57.000 zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19, sumarizuje AFP.

Viac o téme: Ministerka zdravotníctvaŠpanielskoPedro SánchezCarolina Dariasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu