Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nemocnica v českom meste Slaný bojuje s britským variantom KORONAVÍRUSU

Koronavírus v Česku
Koronavírus v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

SLANÝ - V nemocnici v českom meste Slaný sa šíri britský variant koronavírusu. Nemocnica je podľa slov jej riaditeľa Štěpána Votočka na hranici svojich možností, pričom tamojšia situácia je najhoršia od vypuknutia epidémie v ČR. Votoček uviedol, že britský variant sa šíri medzi zdravotníkmi a tí, ktorých dosiaľ nepostihol, prestávajú byť schopní zabezpečiť prevádzku nemocnice. Informoval o tom v utorok portál iRozhlas.cz.

Na situáciu v nemocnici v Slanom upozornil ako prvý portál Novinky.cz, pričom napísal, že v núdzovom režime funguje tamojšia interná jednotka intenzívnej starostlivosti aj röntgen. Zatvorených bolo tiež viacero ambulancií. "Počas posledných dvoch až troch týždňov sa nám nakazilo 80 zamestnancov," opísal Votoček v utorok pre Rádiožurnál Českého rozhlasu s tým, že každý deň dostáva správy o nových nakazených lekároch i sestrách. V celej nemocnici pracuje asi 400 zdravotníkov, do tohto čísla však spadajú napríklad aj farmaceuti a laboranti.

Riaditeľ nemocnice vyslovil prekvapenie z rýchlosti a agresivity šírenia nákazy. "Tým myslím, že doteraz sme vídali, že sa v nejakej prevádzke nakazil jeden, dvaja, traja ľudia a teraz zrazu behom dvoch dní padli všetci... preto sme si nechali pri vybraných vzorkách otestovať tú možnosť, či sa nejedná o takzvanú britskú mutáciu," povedal Votoček. Samotná analýza je podľa slov nákladná a náročná. Trvalo približne týždeň, než laboratórium potvrdilo, že ide o britskú mutáciu vírusu. Votoček pritom spresnil, že nie je možné testovať všetky vzorky. "Ale ak to má jeden, tak je vysoko pravdepodobné, že to majú aj ďalší," dodal.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Potvrdil však, že britská mutácia nespôsobuje vážnejší priebeh choroby. Rozdiel je podľa neho skutočne len v rýchlejšom šírení vírusu. Za možné označil, že k prenosu nákazy došlo napríklad pri nejakom náhodnom a krátkom, hoci len niekoľkosekundovom, kontakte, napríklad pri prezliekaní zdravotníkov. Priestor na ďalšie sprísnenie hygienických opatrení už podľa jeho slov v nemocnici príliš nie je. "Samozrejme existuje hypotetický variant, že by úplne každý vrátane údržbárov a vodičov chodil v tých igelitových overaloch, ale to si myslím, že nie je úplne reálne," dodal Votoček. Situáciu v nemocnici podľa českého ministerstva zdravotníctva aktuálne monitorujú hygienici. "Výskyt britskej mutácie koronavírusu v nemocnici v Slanom je pod kontrolou hygienikov. Prebieha epidemiologické šetrenie kontaktov. Mutácia sa zatiaľ preukázala iba v jednom prípade," oznámil rezort na Twitteri.

Viac o téme: NemocnicaKoronavírusSlanýInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu