Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hlasovanie poštou potvrdilo známe výsledky: Laschet je líder Merkelovej strany CDU

Armin Laschet Zobraziť galériu (2)
Armin Laschet (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Stredopravicová strana nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) v piatok oznámila, že Armin Laschet, premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, bol potvrdený ako nový stranícky líder. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 Centrista Laschet (59), spojenec kancelárky Merkelovej, sa umiestnil v sobotu 16. januára v online hlasovaní delegátov strany na prvom mieste, pred konzervatívnym súperom Friedrichom Merzom. Na základe nemeckého zákona musí byť táto voľba oficiálne potvrdená aj hlasovaním poštou.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

Laschet dostal 796 z 980 platných hlasov, čo sa rovná vyše 83 percentám hlasov. Očakáva sa, že Laschet bude pokračovať v Merkelovej umiernenom centristickom kurze. Spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorej je premiérom, má približne 17 miliónov obyvateľov a je tak najľudnatejšia v Nemecku, doplnila informáciu AP.

Nový stranícky líder bude silným uchádzačom o post nemeckého kancelára v tohoročných parlamentných voľbách vyhlásených na 26. septembra, na ktorých sa už Merkelová nezúčastní. Rozhodnutie, koho vybrať za kandidáta na nemeckého kancelára do volieb, musí CDU urobiť spolu so sesterskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU), ktorá pôsobí len v spolkovej krajine Bavorsko. Rozhodnutie pravdepodobne padne po regionálnych voľbách vo viacerých spolkových krajinách, ktoré sa majú konať v marci.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováCDUArmin LaschetHlasovanie poštou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu