Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanecká snemovňa talianskeho parlamentu vyslovila dôveru vláde premiéra Conteho

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Taliansky premiér Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Poslanecká snemovňa talianskeho parlamentu v pondelok v hlasovaní vyslovila dôveru vláde premiéra Giuseppeho Conteho, informovala agentúra DPA.

Conteho vládu podporilo 321 poslancov, 259 ich hlasovalo proti. V utorok sa uskutoční hlasovanie v Senáte, hornej komore parlamentu. Ak má vláda pokračovať, musia ju odobriť obe komory. Conte má v Senáte výraznejšie slabšiu pozíciu ako v Poslaneckej snemovni, píše DPA a dodáva, že utorkové hlasovanie bude pre premiéra kľúčové.

Talianska vláda sa ocitla v kríze po minulotýždňovej demisii dvoch ministeriek zo strany Italia Viva (IV), ktorú vytvoril po svojom odchode z koaličnej Demokratickej strany (PD) expremiér Matteo Renzi. Táto strana je síce malá, ale bola považovaná za kľúčovú pre prežitie koalície, ktorej súčasťou je aj stredoľavicová PD a antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S).

Po odchode IV z koalície Conte de facto stratil väčšinu v Senáte, ale podľa talianskych médií je niekoľko senátorov pripravených podporiť súčasnú vládu v situácii, keď Taliansko stále zápasí s pandémiou, ktorá si vyžiadala už viac ako 82.000 obetí a vyvolala krízu v ekonomike.

Viac o téme: DôveraSnemovňaTalianskoParlamentGiuseppeho Conteho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu