Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Úmrtie zaočkovanej osoby vo Švajčiarsku pravdepodobne nesúvisí s vakcínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

ŽENEVA - Švajčiarsky regulačný úrad pre lieky Swissmedic v stredu potvrdil správy, že v krajine zomrela 91-ročná osoba päť dní po zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Nič však podľa neho nenasvedčuje tomu, že by úmrtie súviselo s očkovacou látkou, informovala agentúra AFP.

"Anamnéza ani akútny priebeh ochorenia nenaznačujú príčinnú súvislosť medzi vakcínou (proti) COVID-19 a smrťou," uvádza Swissmedic vo vyhlásení. Zosnulá osoba totiž trpela viacerými chorobami, dodáva regulačný úrad. Spoločnosti Pfizer a BioNTech, ktoré zmieňovanú vakcínu vyvinuli, vyjadrili pozostalým úprimnú sústrasť. Následne zdôraznili, že "závažné nežiaduce udalosti vrátane úmrtí, ktoré nesúvisia s vakcínou, sa budú, bohužiaľ, vyskytovať v podobnej miere ako v bežnej populácii starších a rizikových osôb, ktorých zaočkovanie je prioritou".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Švajčiarsko začalo svojich obyvateľov, prevažne seniorov, očkovať 23. decembra práve v kantóne Luzern. Krajina doteraz dostala 107.000 dávok vakcíny, pričom v roku 2021 ich plánuje každý mesiac doviezť 250.000. Spomínanou vakcínou sa dali zaočkovať už milióny ľudí po celom svete. Len u niekoľkých sa po zaočkovaní vakcínami od Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna vyskytli alergické reakcie.

Viac o téme: úmrtieOčkovanieVakcínaŠvajčiarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu