Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Uznávaný profesor spoznal trest za chladnokrvnú vraždu študentky: Z väzenia sa tak skoro nedostane

Oleg Sokolov sa priznal k vražde A. Ješčenkovej. Zobraziť galériu (2)
Oleg Sokolov sa priznal k vražde A. Ješčenkovej. (Zdroj: FB/Мария Арбатова, SITA/AP)

PETROHRAD - Na 12,5 roka odňatia slobody odsúdil súd v ruskom Petrohrade v piatok prominentného historika Olega Sokolova za vraždu svojej študentky a nezákonné držanie strelných zbraní. Informovala o tom agentúra AFP. Sokolov (64) svoju 24-ročnú doktorandku a partnerku Anastasiju Ješčenkovú zastrelil vo svojom byte vlani 7. novembra.

Historik sa ku vražde neskôr priznal. Tvrdil však, že čin spáchal v záchvate zlosti počas hádky. Polícia ho zadržala vlani 9. novembra v Petrohrade po tom, ako skočil do rieky Mojka, kde sa pokúšal ponoriť batoh s odrezanými ženskými rukami. V jeho byte sa neskôr našlo aj ženské telo bez hlavy. Vyšetrovaním sa zistilo, že Sokolov vynášal kusy tela mladej ženy zo svojho bytu postupne počas dvoch dní. Súdny proces sa však pre komplikácie spojené s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 začal až 9. júna.

Vražda v ruskom Petrohrade.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Мария Арбатова)

Prokurátori pôvodne žiadali väzenský trest vo výške 15 rokov. Sokolov právnik oznámil, že s odsúdeným sa na možnom odvolaní dohodnú až po prečítaní kópie verdiktu súdu. Agentúra AFP pripomenula, že táto kauza v Rusku opäť otvorila diskusiu o domácom násilí, ktorého obeťou zo strany príbuzných alebo partnerov sa v tejto krajine stáva každoročne približne 16,5 milióna žien.

Sokolov je odborníkom na vojnové dejiny Ruska a Francúzska na prelome 18. a 19. storočia a špecializuje sa na postavu vojvodcu a cisára Napoleona Bonaparteho. Podieľal sa na vzniku mnohých dokumentov a filmov z napoleonskej éry aj na organizácii rekonštrukcií bitiek, vrátane tej pri Slavkove či pri Waterloo. V minulosti pôsobil na fakulte moderných dejín petrohradskej univerzity, tá ho však po jeho priznaní z funkcie odvolala. Francúzsky prezident Jacques Chirac udelil Sokolovovi v roku 2003 najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Rad čestnej légie, ktorého tradíciu založil práve Napoleon.

Viac o téme: VraždaTrestŠtudentkaProfesorSúd RuskoOleg SokolovAnastasija Ješčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu