Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecká pizzeria je pomenovaná po antimafiánskych hrdinoch: Taliani neskrývajú zlosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Unsplash/Alan Hardman)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Súdne rozhodnutie, povoľujúce nemeckej reštaurácii používať v názve mená dvoch protimafiánskych hrdinov, vyvolalo v Taliansku pobúrenie.

Maria Falconeová, sestra Giovanniho Falconeho - ktorého zavraždila talianska mafia v roku 1992 - zažalovala pizzeriu v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom za používanie názvu Falcone & Borsellino. Uvádza sa to v novembrovom rozhodnutí súdu, ktoré mala v sobotu možnosť vidieť tlačová agentúra DPA.

Frankfurtský súd rozhodol v prospech reštaurácie, ktorá používala mená dvoch slávnych prokurátorov (resp. vyšetrujúcich sudcov) zaoberajúcich sa prípadmi mafiánov zo sicílskej Cosa Nostry. Oboch mafia zavraždila. Reštaurácia je vyzdobená fotografiami z filmu Krstný otec a spomienkovými predmetmi mafie, ktoré zločineckú organizáciu zľahčujú.

"Je to pre nás veľmi bolestný verdikt," povedala v piatok Maria Falconeová pre taliansku tlačovú agentúru ANSA a dodala, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. Kritika prúdila v piatok a sobotu okrem iných aj z talianskeho veľvyslanectva v Berlíne, od talianskych ministrov spravodlivosti a zahraničných vecí, starostu sicílskej metropoly Palermo a krajne pravicového lídra Mattea Salviniho.

Podľa vyhlásenia Falconeho nadácie reštauráciu objavil taliansky právnik a nadácia okamžite podnikla právne kroky, bez toho, aby sa najprv skontaktovala s reštauráciou. Súd uznal, že názov reštaurácie posmrtne poškodzuje Falconeho povesť, ale to nestačí na zákaz používania jeho mena 28 rokov po jeho smrti.

Sú niektoré náznaky, že reštaurácia už názov Falcone & Borsellino nepoužíva, hoci webová stránka s týmto názvom ešte funguje. Vonku na budove už tieto mená nie sú a reštauráciu nebolo možné telefonicky zastihnúť, dodala DPA. Právnici nadácie sa domnievajú, že majú dobré argumenty na odvolanie.

Giovanni Falcone bol taliansky prokurátor (resp. vyšetrujúci sudca), ktorý sa špecializoval na vyšetrovanie a odhaľovanie zločinov talianskej Cosa Nostry. Bol jednou z vedúcich postáv boja proti organizovanému zločinu v Taliansku. Zomrel vo veku 53 rokov po tom, ako bol naňho spáchaný atentát výbušninou nastraženou na ceste. Spolu s ním zahynula v aute aj jeho manželka a traja osobní strážcovia. O pár týždňov zabila mafia aj 52-ročného Paola Borsellina. Výbušninu mu dali priamo do auta. Vzala život aj piatim policajtom.

Viac o téme: PizzeriaNázovSúd NemeckoTalianskoFrankfurt nad Mohanom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu