Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OSN a Červený kríž zintenzívnia humanitárnu pomoc: Smerovať bude do Náhornému Karabachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo)

NEW YORK - Služba OSN na odstraňovanie mín (UNMAS) plánuje začiatkom decembra prieskumnú misiu v Náhornom Karabachu, aby posúdila rozsah pomoci, ktorú tento kaukazský región potrebuje. Misia sa uskutoční na základe žiadostí zainteresovaných strán a v spolupráci s inými agentúrami OSN a zástupcami krajín, ktoré už v teréne pôsobia.

Štvornásobné posilnenie svojej misie v Karabachu - o 400 až 500 ľudí - oznámil aj Červený kríž. Uviedol to prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer. Dodal, že Červený kríž má kancelárie v Jerevane v Baku a zástupcovia výboru sa vracajú aj do metropoly Náhorného Karabachu, Stepanakertu, a to s plánmi na otvorenie jednej alebo dvoch ďalších zastúpení MVČK v regióne.

Lídri Arménska, Azerbajdžanu a Ruska podpísali 9. novembra spoločné vyhlásenie o úplnom zastavení bojových akcií v Náhornom Karabachu. Dokument počíta s tým, že na dodržiavanie prímeria budú dohliadať ruské jednotky. Tie v uplynulých dňoch poskytovali ochranu konvojom utečencov, ktorí sa postupne vracajú z Jerevanu, kam sa uchýlili pred bojmi, do svojich domovov v Náhornom Karabachu.

Podľa dostupných štatistík sa z útočísk v Arménsku do Karabachu od 14. novembra vrátilo viac ako 11.000 obyvateľov. Okrem toho ruský prezident Vladimir Putin podpísal 13. novembra výnos o vytvorení centra na poskytovanie humanitárnej pomoci pre Náhorný Karabach. Pripravenosť spolupracovať s Ruskom v humanitárnej oblasti vyjadrila v noci na utorok aj OSN, informovala agentúra TASS.
 

Viac o téme: Humanitárna pomocAzerbajdžanOSNArménskoČervený krížNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu