Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

CIA: Za vraždou Bhuttovej stojí al-Kájda a miestny kmeňový líder

Atentát na pakistanskú expremiérku údajne pripravila al-Káida.
Atentát na pakistanskú expremiérku údajne pripravila al-Káida. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Za vraždou opozičnej pakistanskej líderky Bénazír Bhuttovej stojí al-Kájda a spolupracovníci pakistanského kmeňového lídra Bajtulláha Mehsúda. V piatok to v rozhovore pre americký denník The Washington Post uviedol riaditeľ vyšetrovacej služby USA CIA Michael Hayden.

Podľa Haydena predstavuje najnovšie aktívne spojenectvo medzi miestnymi a medzinárodnými teroristami smrteľnú hrozbu pre pakistanskú vládu. Hayden sa domnieva, že existuje spojenie medzi al-Kájdou a rôznymi extrémistickými skupinami, ktoré tu bolo pravdepodobne latentne stále, ale teraz je aktívne. "Je jasné, že ich plán pokúsiť sa narušiť pakistanský štát v podobe, v akej práve existuje, bude pokračovať," dodáva líder CIA.

"Vykonala to sieť okolo Bajtulláha Mehsúda. Nemáme dôvod o tom pochybovať," uviedol Hayden a zopakoval tak verziu vlády pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa o Bhuttovej smrti. Líder CIA označil zabíjanie za súčasť organizovanej kampane útokov na pakistanských lídrov, ale predovšetkým hovoril o tohtotýždňových útokoch na politické osobnosti, píše denník. "Washington nemal vo vojne proti terorizmu lepšieho partnera ako Pakistan a udalosti minulých týždňov tieto vzťahy prehĺbili," dodal Hayden.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu