Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bezkoronavírusový exotický raj je minulosťou: TOTO sú posledné štáty na svete, kde COVID-19 nie je

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

MAJURO - Marshallove ostrovy v Tichom oceáne boli nezasiahnuté pandémiou. Prvé prípady covidu-19 tam zaznamenali až tento týždeň. Skončilo sa tak postavenie súostrovia ako jedného z mála štátov na svete, kde sa nevyskytuje nákaza novým druhom koronavírusu.

Vláda Marshallových ostrovov v stredu neskoro večer oznámila, že dvaja zamestnanci posádky americkej armády na atole Kwajalein mali v utorok po prílete vojenským lietadlom z Havaja pozitívne testy na koronavírus. Ide o 35-ročnú ženu a 46-ročného muža. Obaja sú bezpríznakoví.

Štúdia odhalila nepríjemné fakty o ľuďoch, ktorí prekonali COVID-19 bez príznakov

Vláda zároveň zdôraznila, že dvojica nemala žiadny kontakt s obyvateľmi v čase, keď sa už nachádzala na Marshallových ostrovoch. Vláda verejnosť ubezpečila, že testy odhalili nákazu dvojice v rámci hraničných kontrol, keď už bola v karanténe, kde je doteraz. Nie sú preto nutné nijaké reštrikčné oparenia. „Podniky a vládne operácie budú až do odvolania pokračovať ako zvyčajne,“ stojí vo vládnom vyhasení.

Bezkoronavírusový exotický raj je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Obaja Američania mali pred odletom z Havaja negatívne výsledky po výteroch a obaja boli asymptomatickí, uviedla vo vyhlásení predstaviteľka vlády Kino Kabuaová. Dodala, že žena koncom júla prekonala ochorenie covid-19 a robia jej testy, aby sa zistilo, či ide o pozostatok minulej infekcie a či je infekčná. Muž predtým nemal túto nákazu.

Marshallove ostrovy sa "uzatvorili" už v marci

Štát zatvoril hranice začiatkom marca. Od júna Marshallove ostrovy začali obmedzenia uvoľňovať. V dôsledku zatvorenia odľahlé štáty a územia ako Kiribati, Mikronézia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu a Vanuatu sú stále bez prípadov nákazy koronavírusom. Šalamúnove ostrovy prišli o svoj bezkoronavírusový štatút začiatkom októbra.

Viac o téme: NákazaMarshallove ostrovyCovid-19KoronavírusPrvý prípad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu