Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prímerie je len na papieri: FOTO Šok pre premiéra, jeho manželka chce odísť na front

Nikol Pašinjan Zobraziť galériu (2)
Nikol Pašinjan (Zdroj: SITA/Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP)

BAKU/JEREVAN - Arménsko a Azerbajdžan v utorok zhodne informovali, že lokálne a sporadické boje v oblasti Náhorného Karabachu pokračujú aj napriek v poradí už tretiemu prímeriu, ktoré začalo platiť v pondelok ráno.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany v utorok podľa agentúry Interfax informovalo, že terčom ostreľovania arménskymi ozbrojenými silami sa v pondelok aj v noci na utorok stalo niekoľko azerbajdžanských obcí blízko Náhorného Karabachu.

Ministerstvo uviedlo, že "pokusy nepriateľa o útok boli zmarené" a azerbajdžanské jednotky "majú kontrolu nad operatívnou situáciou". Boje medzi armádou neuznanej Náhornokarabšskej republiky a ozbrojenými silami Azerbajdžanu v niektorých lokalitách hlásil v utorok ráno aj operatívny informačný štáb pôsobiaci pri úrade arménskej vlády. Podľa neho aj arménske sily majú situáciu v oblasti konfliktu pod kontrolou.

Informačné centrum oznámilo aj to, že jednotky azerbajdžanských ozbrojených síl v pondelok vo večerných hodinách "aktívne používali drony, z ktorých niektoré zostrelili sily protivzdušnej obrany" karabašskej armády. Jerevan v tejto súvislosti Baku obvinil z toho, že jeho armáda ostreľovala civilné ciele - mestá Martuni, Martakert a dediny v oblasti Askeran.

Vojenský konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu sa obnovil 27. septembra. Znepriatelené strany sa už trikrát dohodli na prímerí: najskôr 10. októbra, potom 18. októbra a najnovšie 25 októbra. Ani jedno z týchto prímerí sa nedodržiavalo a boje v oblasti pokračujú.

Bojovať do Karabachu sa chystá aj manželka arménskeho premiéra

Manželka predsedu arménskej vlády Nikola Pašinjana má v úmysle absolvovať vojenský výcvik a po ňom odísť na front v oblasti Náhorného Karabachu. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax. Dodal, že prednedávnom sa objavila správa, že ako dobrovoľník odišiel na front aj Pašinjanov 20-ročný syn Ašot.

Pašinjanova manželka, 42-ročná Anna Akopjanová, spresnila, že v stredu sa začne výcvik oddielu 13 žien vrátane jej samotnej. Dodala, že o niekoľko dní tento ženský oddiel vyrazí "na obranu hraníc našej vlasti". "Nepriateľovi nesmieme vydať ani svoju vlasť, ani svoju dôstojnosť," vysvetlila na svojom konte na sociálnej sieti Facebook.

Ako dodala agentúra AFP, Akopjanová, ktorá je pôvodným povolaním editorka v jednom z denníkov, absolvuje už druhý bojový výcvik od augusta, keď spolu so skupinou žien z Karabachu prešla sedemdňovým kurzom zameraným na fyzickú zdatnosť a streľbu.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch.

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Znepriatelené strany sa odvtedy už trikrát dohodli na prímerí: najskôr 10. októbra, potom 18. októbra a najnovšie 25 októbra. Ani jedno z týchto prímerí sa nedodržiavalo a boje v oblasti pokračujú. Premiér Pašinjan začiatkom týždňa uviedol, že situácia na fronte je "veľmi vážna" a vyzval Arménov, aby sa chopili zbraní.

Viac o téme: ManželkaFrontAzerbajdžanArménskoNáhorný KarabachNikol Pašinjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu