Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Číne zúri ďalší koronavírus! Zabíja ošípané a môže sa prenášať na človeka

Koronavírus postihuje ošípané.
Koronavírus postihuje ošípané. (Zdroj: Getty Images)

PEKING - V Číne dochádza k prípadom ošípaných infikovaných koronavírusom Sads-CoV. Teraz štúdia ukázala: Vírus sa mohol rozšíriť aj na ľudí.

Koronavírus Sads-CoV útočí na ošípané v Číne už niekoľko rokov. Vírus, ktorého skratka znamená „Swine acute diarrhea syndrome coronavirus“, postihuje hlavne ošípané. U nich potom vzniká 90-percentná pravdepodobnosť, že na neho uhynú.

Nová štúdia teraz ukazuje: Koronavírus Sads, ktorý bol prvýkrát zistený v roku 2016, sa môže rozšíriť aj na ľudí. Tvrdia to vedecký časopis Science Times. Vychádza zo štúdie americkej univerzity v Severnej Karolíne v Chapel, ktorá svoje výsledky zverejnila v známom vedeckom časopise.

Vedecké testy

Vedci testovali vírus na ľudskom tkanive z pečene, čriev a pľúc. Ukázalo sa, že takmer všetky bunky boli vírusom úspešne infikované. Dobrá správa: S vírusom bojoval liek Remdesivir.

Skutočnosť, že bunky boli infikované vírusom Sads-CoV, naznačuje, ale zatiaľ nie je jasný dôkaz, že by sa vírus ošípaných mohol skutočne rozšíriť na človeka. Aj napriek tomu vedci dôrazne odporúčajú vírus pozorne sledovať.

Potenciál negatívneho vplyvu na zdravie a ekonomiku

„Vírus má potenciál negatívne ovplyvniť ľudské zdravie a globálnu ekonomiku,“ píšu autori štúdie. Vedci v tejto chvíli navrhujú oddeliť infikované ošípané od jedincov rovnakého druhu a starostlivo monitorovať situáciu na farmách s ošípanými.

Prasiatka infikované Sads-CoV vykazujú silnú hnačku na zvracanie. 90 percent z nich uhynie, keď sú infikovaní vírusom. Sads-CoV by sa nemal zamieňať s africkým morom ošípaných, ktorý sa tiež opakovane vyskytuje u prasiat v Číne.

Viac o téme: OšípanéPrasiatkaNákazaČínaKoronavírusSads-CoV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu