Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Hrozivé zábery z protestu v Prahe: Polícia použila proti demonštrantom delobuchy aj vodné delo

Demonštranti sa zhromaždili v Prahe na protest proti reštriktívnym opatreniam Zobraziť galériu (12)
Demonštranti sa zhromaždili v Prahe na protest proti reštriktívnym opatreniam (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Demonštrácia fanúšikov v Prahe na Staromestskom námestí sa po ukončení zvrhla na bitky s políciou. Organizátori podujatia, ktorého sa zúčastnilo viac ako povolených 500 ľudí, krátko po 15:00 oznámili oficiálne ukončenie akcie.

Časť jej účastníkov sa ale stretla s políciou, ktorá uzavrela okolí námestia. Demonštranti sa pokúsili prelomiť policajný kordón. V akcii sú policajní ťažkoodencami, jazdecká polícia, vodné delo aj psovodi. Protestujúci hádžu petardy, rozísť sa nechcú, podľa spravodajkyne ČTK sú na mieste aj zranení.

Protestujúci po ukončení akcie začali na policajných ťažkoodencov hádzať petardy. Po krátkej potýčke polícia demonštrantov vytlačila na námestie a začala najaktívnejších účastníkov stretu zatýkať. Na námestí zostávalo aj naďalej niekoľko stoviek ľudí. Skandovali napríklad "je**ť Prymulu" alebo "úbožiaci".

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Demonštranti sa zhromaždili v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Policajní ťažkoodenci sa potom za pomoci petárd, slzného plynu, psovodov i ťažkej techniky pokúsili vytlačiť väčšinu demonštrantov zo Staromestského námestia. Už pred začiatkom demonštrácie zaistila polícia v súvislosti s protestom 16 ľudí, mali pri sebe predmety, ktorými by mohli niekoho zraniť, uviedla polícia na Twitteri. Polícia vykonala desiatky kontrol už pred ohláseným začiatkom demonštrácie o 14:00.

Galéria: KORONAVÍRUS Polícia v Prahe použila proti demonštrantom delobuchy a vodné delo

Na Twitteri uviedla, že pri kontrolách policajti našli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, strelnú zbraň. Zákon o zhromažďovacom práve pritom upravuje povinnosti účastníkov, ktorým zakazuje mať pri sebe strelné zbrane, výbušniny, pyrotechnické výrobky, alebo iné predmety ktorými možno ublížiť inému na zdraví.

Demonštrácia sa konala v čase, keď v Česku platí zákaz zhromažďovania viac ako šiestich ľudí. Väčšina účastníkov protestu si nezakrývala nos a ústa a nedodržiavala bezpečné rozstupy. Dav ľudí skandoval aj heslá namierené proti členom vlády.

Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka hrozí organizátorovi protestu vysoká pokuta. Hamáček účastníkov vyzval k pokojnému priebehu a dodržiavanie pravidiel. V piatok uviedol, že podľa informácií polície môže byť úmysel pokojne demonštrovať zneužitý zo strany futbalových chuligánov.

V sobotu sa kvôli koronavírusovým opatreniam zišlo niekoľko stoviek futbalových fanúšikov a priaznivcov krajnej pravice pred úradom slovenskej vlády v Bratislave. Policajti proti radikálom, ktorí na nich hádzali kamene a fľaše, použili slzný plyn a vodné delo.

Babiš odsúdil bitku fanúšikov, ocenil postup polície

Premiér Andrej Babiš (ANO) je v šoku z toho, ako bezohľadní a sebeckí sú niektorí občania, ktorí nedodržujú nariadenia vlády proti koronavírusu, a ohrozujú seba aj ostatných. Uviedol to na otázku v reakcii na dnešnú popoludňajšiu bitku odporcov protikoronavírusových opatrení s políciou, ktorá sa odohrala v centre Prahy. Babiš v tejto súvislosti poďakoval polícii a uviedol, že je na jej vysoko profesionálny prístup hrdý.

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

"Potvrdili sa obavy, že organizovaní futbaloví chuligáni zneužijú zvolanú demonštráciu. Demonštrácia samotná porušovala nariadenia vlády, a preto bol organizátor vyzvaný k jej ukončeniu, čomu po nejakej dobe vyhovel," povedal v textovej správe minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD).

Aj podľa Hamáčkovho vyjadrenia na Twitteri zasiahla polícia na Staromestskom námestí absolútne profesionálne potom, čo niekoľko stoviek prítomných chuligánov napadlo policajtov. "Niekoľko policajtov bolo zranených, prajem im skoré uzdravenie a všetkým policajtom ďakujem," uviedol Hamáček.

Jan Hamáček
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Účastníkov demonštrácie kritizoval aj minister zdravotníctva Roman Prymula (ANO). Podľa Prymulovho vyjadrenia pre server iDnes.cz prinesie táto demonštrácia pravdepodobne stovky zbytočne nakazených koronavírusom navyše. "Keď som videl, čo sa tam dialo, považujem to takmer za pohŕdanie práce zdravotníkov, ktorí sú v prvej línii a riskujú nákazu, aby minimalizovali ďalšiu chorobnosť a šírenie infekcie," citoval server ministra Prymulu.

Roman Prymula
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: YouTube/ FTV Prima)

Polícia na dnes povolala stovky posíl z krajov. Hamáček dopoludnia v televízii Prima CNN povedal, že k mierumilovným demonštrantom sa pridali futbaloví chuligáni, ktorí nejdú do Prahy demonštrovať, ale idú sa pobiť s políciou. "Polícia má iné starosti, než sa biť na Staromestskom námestí s chuligánmi," povedal v televízii.

Viac o téme: NepokojeProtestČeskoZásahPolícia Praha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu