Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Šírenie nákazy v Maďarsku pokračuje: Pribudlo 851 infikovaných a osem úmrtí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku pribudlo v pondelok 851 osôb nakazených novým druhom koronavírusu a osem úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informoval o tom v utorok vládny server koronavirus.gov.hu.

Počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 stúpol na 25.567. Počet obetí ochorenia spôsobovaného týmto vírusom dosiahol 757. Z nákazy sa vyliečilo 5173 osôb.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Počet aktívnych infikovaných je 19.637, z toho 37 percent pochádza z Budapešti. Hospitalizovaných s chorobou COVID-19 je celkom 755 pacientov, z ktorých 51 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V povinnej domácej karanténe je 23.740 ľudí. Laboratóriá otestovali už 704.510 vzoriek.

Na zatvorených hraniciach zostanú miernejšie pravidlá pre občanov V4

Pre občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zostávajú v platnosti miernejšie pravidlá zákazu vstupu cudzincov na územie Maďarska, ktorého predĺženie v rámci epidemiologických opatrení po 1. októbri oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Z nariadenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke maďarskej polície police.hu vyplýva, že občania Česka, Poľska a Slovenska môžu vstúpiť na územie Maďarska v prípade, ak potvrdia, že majú ubytovanie v Maďarsku rezervované ešte pred uzatvorením maďarských hraníc 1. septembra, a ak pri prekročení štátnych hraníc disponujú negatívnym PCR testom starým najviac päť dní. Test musí byť v maďarskom, prípadne anglickom jazyku.

Maďarský minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

Občania SR môžu prekročiť maďarské hranice ešte aj v rámci malého prihraničného styku, pri ktorom je obmedzený pobyt na maďarskom území na 24 hodín. Povolenie platí pre pobyt na území Maďarska do vzdialenosti najviac 30 kilometrov od štátnych hraníc. Opatrenia obmedzujúce vstup na územie Maďarska v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu zostanú zachované aj po 1. októbri, vyhlásil v pondelok Szijjártó, ktorý zdôraznil, že naďalej zostávajú v platnosti výnimky pre občanov krajín V4.

Podľa jeho slov občania vyšehradských štátov sú z istého hľadiska výnimkou, pretože Maďarsko od začiatku pandémie spolupracovalo najužšie práve s nimi. Voči týmto krajinám Maďarsko preto uplatňuje miernejšie pravidlá, dodal.

Maďarská vláda 1. septembra uzavrela hranice z dôvodu koronavírusovej pandémie, pričom výnimky zo zákazu vstupu cudzincov na svoje územie povolila pre občanov krajín V4 - Českej republiky, Slovenska a Poľska. Európska komisia (EK) následne upozornila Budapešť na diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti a tiež na dôležitosť "integrity schengenského priestoru".

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyMaďarskoBudapešťKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu