Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Česko má nového ministra zdravotníctva: Zeman už stihol vymenovať Romana Prymulu

Roman Prymula
Roman Prymula (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenoval za nového ministra zdravotníctva vládneho splnomocnenca pre vedu a výskum v zdravotníctve Romana Prymulu. Prymula nahradí Adama Vojtěcha, ktorý v pondelok odstúpil z funkcie. Informoval o tom spravodajský portál ČT24.

"Vojtěch je slušný, poctivý a veľmi pracovitý mladý muž, ktorý priniesol do našej politiky slušnosť. Viacero z nás by si od neho mohlo vziať príklad. V našej politike to bola však nevýhoda, bol napadaný zo všetkých strán. Keďže je slušný, tak sa málo bránil," povedal Babiš na pondelkovej tlačovej konferencii, napísal spravodajský server Novinky.cz.

Vojtěch sa podľa premiéra rozhodol rezignovať už v piatok, keď tiež svoje rozhodnutie Babišovi oznámil. Podľa Babiša prezident Miloš Zeman Prymulu do funkcie vymenuje ešte v pondelok popoludní. Vymenovanie spolu prerokovali cez víkend.

"Navrhol som pánovi prezidentovi na post ministra zdravotníctva pána profesora Romana Prymulu. Pán prezident mi sľúbil, že môjmu návrhu dnes vyhovie, tak aby mohol byť nový minister zdravotníctva uvedený zajtra do úradu," napísal Babiš skôr na Twitteri.

Prymula zamieril za prezidentom do Lánov o 14.00 h. Do úradu by potom mal byť uvedený v utorok ráno. Prymula by mal podľa Babiša pracovať na krízovom riadení v súvislosti s epidémiou koronavírusu. "Naším cieľom je nákazu zastaviť. Som presvedčený, že sa nám to podarí," povedal Babiš.

Plukovník v zálohe Roman Prymula, vyštudovaný epidemiológ, pôsobil ako prorektor a rektor Vojenskej lekárskej akadémie J.E. Purkyně v Hradci Králové (VLA JEP). Je medzinárodne uznávaným odborníkom na imunizáciu a vakcíny. Je autorom aj niekoľkých publikácií o očkovaní.

V rokoch 2009-16 viedol Fakultnú nemocnicu v Hradci Králové, v júni 2016 ho pre údajný konflikt záujmov s okamžitou platnosťou odvolal exminister za ČSSD Svatopluk Němeček, dodali Novinky.cz.

Viac o téme: Andrej BabišČeský premiérRoman Prymula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu