Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Situácia v Česku je alarmujúca: Za jediný deň pribudlo toľko prípadov ako za celý marec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

PRAHA - Strmý nárast potvrdených prípadov koronavírusu v Česku pokračuje. Denný prírastok vo štvrtok prvýkrát prekonal 3000. Za jediný deň testy preukázali nákazu u 3130 ľudí, čo je podobný údaj ako za celý mesiac marec.

Od začiatku septembra sa nákaza preukázala u 19.539 ľudí, od začiatku epidémie u 44.155 ľudí. Aktuálne je v Česku 20.289 nakazených, väčšina má ľahký priebeh choroby. Vyplýva to z dát ministerstva zdravotníctva.

KORONAVÍRUS Situácia v Česku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19)

Rastie tiež počet hospitalizovaných a pacientov s covidom-19 vo vážnom stave. V nemocniciach je podľa posledných dostupných údajov zo stredy 413 ľudí s nákazou, v ťažkom stave je 91 z nich. Od utorka vzrástol počet hospitalizovaných pacientov o 25 a ťažkých prípadov o desať. Nemocnice podľa ministerstva zdravotníctva zvládnu násobne viac pacientov s covidom-19 ako teraz, a to aj vážnych prípadov. Pribúda tiež ľudí, ktorí s covidem zomreli. Obetí je celkom 489, počas štvrtka pribudli štyri úmrtia.

Prognózy na september

Podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislava Duška môže byť za september podľa optimistickejších modelov asi 44.000 nových prípadov, podľa menej optimistických až 70.000. Rúška, umývanie rúk a dodržiavanie rozstupov môžu podľa neho šírenie vírusu znížiť až o polovicu.

Počty nakazených výrazne rástli aj minulý týždeň, kedy denný prírastok prvýkrát prekonal tisícku. Od tej doby s výnimkou nedele denne pribúdalo viac ako tisíc potvrdených prípadov. Viac sa ale testovalo. V auguste počet testov za deň len raz prekročil 10.000, zatiaľ čo minulý týždeň laboratória od utorka do štvrtka vykonali každý deň viac ako 15.000 testov, v piatok rekordných 19.000. V stredu zvládli 17.890 odberov, o štvrtkovom počte testov bude ministerstvo informovať dnes podvečer. Kapacita laboratórií je podľa ministra Adama Vojtecha (za ANO) 20.700 denne, cieľ je 25.000.

KORONAVÍRUS Situácia v Česku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19)

Prvým znakom zlepšenia epidemiologickej situácie bude podľa Duška zmenšenie podielu nových prípadov na počet testov. V stredu dosiahol podiel skoro 12 percent, o deň skôr bol necelých desať percent a v pondelok viac ako šesť, zatiaľ čo cez víkend sa pohyboval aj nad 11 percent.

Najvýraznejšie sa teraz nákaza šíri v Prahe a v priľahlých stredočeských okresoch, ale aj na Kroměřížsku, južnom Plzeňsku, Uherskohradišťsku či Chebsku. V Prahe hygienici za posledných sedem dní potvrdili 191 prípadov v prepočte na 100.000 obyvateľov, nasleduje Kroměřížsko so 171 prípadmi, viac ako 150 nakazených na 100.000 obyvateľov majú okresy Praha-východ, Praha-západ, Plzeň-juh a Uherské Hradiště.

KORONAVÍRUS Situácia v Česku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19)

Od 10. septembra platí v celom Česku kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii povinnosť nosiť rúško vo vnútorných priestoroch budov. Kvôli rastúcim prírastkom nakazených aj hospitalizovaných štát zavádza oddnes ďalšie plošné opatrenia. Budú zakázané vnútorné hromadné akcie na státie pre viac ako desať ľudí. Výnimku majú výstavy, trhy a podobné akcie. Žiaci a učitelia musia nosiť rúška aj v triedach s výnimkou prvého stupňa základných škôl. V celej krajine zostanú reštaurácie či bary medzi polnocou a šiestou hodinou ráno zatvorené.

Ľudia by mali dodržiavať základné hygienické pravidlá, minister Vojtěch ich vyzval, aby sa správali ohľaduplne a obmedzili čo najviac účasť na väčších podujatiach. Najčastejšími miestami nákazy sú podľa ministerstva rodina a pracovné prostredie, rizikovou aktivitou je tiež návšteva spoločenských akcií, ako sú rodinné oslavy a svadby. Viac ako pätina prípadov v poslednej dobe pochádza zo škôl.

Obmedzenia platia od dnešného rána

Na hraniciach s Českou republikou platí od piatka od 9.00 h režim červených krajín EÚ, existuje však viacero výnimiek z izolácie a predloženia negatívneho RT-PCR testu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Výnimky platia pre osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré v Českej republike pracujú v oblasti zdravotníctva a opatrovateľstva, sú vedecko-výskumní pracovníci, pedagogickí zamestnanci alebo sezónni pracovníci v poľnohospodárstve alebo potravinárstve. Taktiež ide o osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré sa v Českej republike uchádzajú o navštevovanie alebo štúdium na materskej, základnej, strednej alebo vysokej škole alebo ich navštevujú. Pri vstupe na územie SR sa musia preukázať príslušným potvrdením (napríklad potvrdenie o štúdiu, pozvánka na prijímacie/záverečné skúšky, zápis do školy). Výnimka sa podľa Račkovej vzťahuje aj na jednu sprevádzajúcu osobu, ktorá musí predložiť čestné vyhlásenie. Výnimka platí aj pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v Českej republike, ktorí smerujú na Slovensko z toho istého dôvodu.

"To isté platí aj pre žiakov a študentov základnej, strednej alebo vysokej školy (denné štúdium) mladších ako 26 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa zúčastňujú na tréningoch ako riadni členovia športového klubu v Českej republike," priblížila Račková.

Pri vstupe na územie SR sa musia preukázať napríklad potvrdením o členstve v klube, výnimka sa vzťahuje aj na jednu sprevádzajúcu osobu, ktorá musí predložiť čestné vyhlásenie. Výnimka platí aj pre osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré obhospodarujú pozemky na území Českej republiky do vzdialenosti desiatich kilometrov od štátnej hranice SR a naopak. Tieto osoby musia byť schopné sa preukázať hodnoverným dokladom. Ďalšou výnimkou sú aj osoby, ktoré účinkujú alebo sa inak podieľajú na cezhraničnej audiovizuálnej, televíznej, divadelnej alebo inej umeleckej produkcii, ktoré v rámci toho vstupujú na územie SR z Českej republiky alebo sa na územie SR vracajú z ČR. Rovnako musia predložiť nejaké potvrdenie.

Výnimkami z povinnej izolácie sú tiež pendleri a Slováci žijúci do 30 kilometrov od hraníc, pracovníci v dopravných službách, zamestnanci pohrebných služieb, ľudia prichádzajúci na Slovensko za liečbou, zamestnanci pracujúci v energetike a priemysle či rodič, ktorý má striedavú starostlivosť o dieťa. "Na základe súhlasu Ministerstva vnútra SR majú výnimku aj osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenska na základe žiadosti súdu alebo orgánov činných v trestnom konaní," uviedli hygienici.

Viac o téme: SituáciaČeskoNárastúmrtiaZhoršeniePrípadyKoronavírusAdam Vojtěch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu