Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neonacistu prezývaného Tesák našli mŕtveho vo väzení: Okolnosti smrti preverujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Neslávne známeho ruského neonacistu a samozvaného strážcu zákona Maxima Marcinkeviča, ktorý podnikal útoky na homosexuálnych ľudí, podozrivých pedofilov a drogových dílerov, našli mŕtveho vo väznici. V stredu to oznámili miestne médiá, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Marcinkevič, prezývaný Tesák, si odpykával desať rokov väzenia za útoky na ľudí, ktorých pokladal za drogových dílerov. Riadil skupiny krajne pravicových mladých ľudí a pózoval s hákovými krížmi. Ako samozvaný strážca zákona sa stal najviac známym kampaňou nazvanou "Occupy Paedophilia". Bola zameraná na homosexuálnych mužov, ktorých vylákali na stretnutia s dospievajúcimi chlapcami a potom nafilmovali útoky na nich - napríklad ich obliali močom. Viedol aj podobnú kampaň proti ľuďom podozrivým z predaja drog.

"Telo väzňa sa našlo ráno," uviedla Vyšetrovacia komisia pre Čeľabinskú oblasť na Urale, kde bol väznený, v oznámení. V ňom potvrdila podrobnosti zo správ médií, ale Marcinkeviča priamo nemenovala. "Podľa predbežných informácií tento muž zanechal pred smrťou odkaz," napísali vyšetrovatelia a dodali, že okolností preverujú. Podľa kanála s jeho menom na internetovej platforme Telegram mal byť tento 36-ročný Rus prepustený v máji 2021.

Jeho právnik pre stanicu RT vyhlásil, že Marcinkevič mu povedal, že bezpečnostní agenti naňho vyvíjajú nátlak, aby sa priznal k ďalším údajným zločinom vrátane vraždy, a čelí ďalším vyšetrovaniam. Smrť bola spôsobená britvou, uviedli médiá v správach.

Tesák bol trikrát odsúdený za podnecovanie etnickej nenávisti, ako aj pre mnoho iných obvinení. V roku 2014 ho uväznili za extrémistické videá - a keď už bol za mrežami, tento samozvaný strážca zákona dostal ešte desaťročný trest za kampaň proti drogovým dílerom.

Viac o téme: SmrťVäzenieNeonacistaTesákMaxim Marcinkevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu