Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragické dozvuky záhadných volieb: VIDEO Na proteste zahynul muž, zatkli najmenej 19 novinárov

Masívne nepokoje po prezidentských voľbách v Bielorusku Zobraziť galériu (8)
Masívne nepokoje po prezidentských voľbách v Bielorusku (Zdroj: Koláž - SITA/AP/Sergei Grits)

MINSK - Muž zomrel v pondelok večer počas zhromaždení v hlavnom meste Bieloruska Minsk, keď explodovalo výbušné zariadenie v jeho ruke. Informovala o tom polícia a potvrdila prvú obeť na živote na povolebných protestoch. Uviedli to tlačové agentúry AFP a AP.

"Jeden z protestujúcich sa pokúšal hodiť neidentifikované výbušné zariadenie do príslušníkov bezpečnostných síl. V ruke mu explodovalo," oznámilo bieloruské ministerstvo vnútra a dodalo, že muž svojim zraneniam podľahol.

Obeť patrila do davu ľudí, ktorí v pondelok už druhý deň protestovali proti výsledku nedeľných prezidentských volieb. Autoritársky prezident Alexander Lukašenko, ktorý vládne v krajine už štvrť storočia, bol vyhlásený za oficiálneho víťaza týchto prezidentských volieb a mal by tak zostať v úrade do roku 2025.

Masívne nepokoje po prezidentských
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

Polícia už od nedele násilne zasahuje proti tisícom protestujúcich ľudí, ktorí tvrdia, že voľby boli podvod a zmanipulovali ich tak, aby opozičná kandidátka Svitlana Cichanovská prehrala.

Zatkli najmenej 19 novinárov

Európska federácia novinárov v pondelok odsúdila zatknutie najmenej 19 žurnalistov, ktorí informovali o prezidentských voľbách v Bielorusku a o protestoch po oznámení výsledkov volieb. Stavovská organizácia európskych novinárov na svojej internetovej stránke zdôraznila, že pri zatýkaní niektorých novinárov policajné sily použili hrubú silu.

Masívne nepokoje po prezidentských
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

EFJ upozornia tiež na vyhlásenie Bieloruskej asociácie novinárov, podľa ktorého bola činnosť novinárov v Bielorusku koncom minulého týždňa, tesne pred prezidentskými voľbami, poznačená "brutalitou a obmedzeniami". Európska federácia novinárov spresnila, že polícia prehľadala aj niekoľko domácností novinárov, pričom im zrušila internetové pripojenie, aby im znemožnila komunikáciu s vonkajším svetom. Počas volieb bolo podľa EFJ viacero novinárov nezákonne vykázaných z volebných miestností.

Masívne nepokoje po prezidentských
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

Podľa správ EFJ došlo k "brutálnemu zatknutiu" troch novinárov ruskej televíznej stanice Dožď, fotograf agentúry Associated Press Mstislav Černov bol zbitý a fyzickému násiliu zo strany polície čelil aj korešpondent spravodajského servera Meduza Maksim Šolopov. Od začiatku tohto roka Bieloruské združenie novinárov zaznamenalo 130 porušení práv novinárov po celej krajine.

Masívne nepokoje po prezidentských
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

"Bieloruskí nezávislí novinári sú už po dlhé roky pod konštantným tlakom, čelia zatýkaniam a prenasledovaniu. Naliehame na lídrov európskych krajín, aby dôrazne odsúdili takéto porušovanie slobody informácií," uviedol v mene EFJ generálny tajomník tohto združenia Ricardo Gutierrez.

S Cichanovskou sa nedá spojiť, sú obavy o jej bezpečnosť

Svitlana Cichanovská, hlavná opozičná súperka bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka v nedeľných voľbách, ktoré boli podľa opozície "podvodom", odovzdala v pondelok Ústrednej volebnej komisii oficiálnu žiadosť o prepočítanie hlasov a odvtedy je nezastihnuteľná. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rovnako je nezastihnuteľná aj jej hovorkyňa. Pri odchode zo sídla komisie Cichanovská povedala: "Už som sa rozhodla, musím byť s deťmi". Nie je jasné, či jej oznámenie znamenalo, že má namierené do zahraničia, aby sa tam znovu zišla so svojimi deťmi, ktoré už skôr po prijatí vyhrážok poslala do nespresnenej európskej krajiny.

Aj tlačová agentúra Reuters priniesla v pondelok večer správu, že sú obavy o Cichanovskú a jej mieste pobytu. "Niekoľko hodín som sa pokúšal spojiť so Svitlanou Cichanovskou. Jej miesto pobytu nepozná ani jej volebný štáb. Máme obavy o jej bezpečnosť," napísal na Twitteri litovský minister zahraničných vecí Linas Antanas Linkevičius.

Kandidátka bieloruskej opozície na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Cichanovská, 37-ročná bývalá učiteľka angličtiny bez predchádzajúcich politických skúseností, sa zapojila do volieb ako prezidentská kandidátka po tom, čo jej manžela a opozičného bloggera, ktorý mal v úmysle uchádzať sa o prezidentský úrad, v máji zatkli. Podarilo sa jej zjednotiť opozičné skupiny a pritiahnuť na predvolebné zhromaždenia desaťtisíce ľudí.

Po vyhlásení Lukašenka za oficiálneho víťaza volieb sa začali protesty, ktoré trvali v pondelok už druhý deň. Polícia proti nimi zasahovala silou. Jedného novinára napríklad hospitalizovali po zásahu gumovým projektilom do nohy, uviedla ruská tlačová agentúra RIA Novosti. Lukašenko (65) vyhlásil, že bieloruskú opozíciu riadi zahraničie, a to z Poľska a Českej republiky. Dodal, že za protestmi môžu byť aj niektoré skupiny na Ukrajine a v Rusku. Opozíciu označil za "ovce" manipulované "zahraničnými pánmi".

Masívne nepokoje po prezidentských
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček odmietol Lukašenkovo tvrdenie a zdôraznil, že jeho krajina žiadne protesty neorganizuje. Susedné Poľsko oznámilo, že chce mimoriadny summit Európskej únie o Bielorusku.

Cichanovská sa nachádza v Litve

Svitlana Cichanovská, hlavná opozičná súperka opätovne zvoleného bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, sa nachádza v Litve a je v bezpečí. Pre agentúru AFP to v utorok oznámil litovský minister zahraničných vecí Linas Antanas Linkevičius po tom, ako vznikli obavy o kandidátkinu bezpečnosť, keďže bola v pondelok večer nezastihnuteľná. "Dorazila do Litvy a je v bezpečí," uviedol Linkevičius, avšak pre tlačovú agentúru neposkytol žiadne ďalšie informácie.

Hlavná kandidátka bieloruskej opozície
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Litva, ktorá je členom Európskej únie a NATO a taktiež bola súčasťou Sovietskeho zväzu, už v minulosti poskytla útočisko bieloruským a ruským predstaviteľom opozície. Svitlana Cichanovská, 37-ročná učiteľka angličtiny a prekladateľka, sa zapojila do súboja o prezidentské kreslo po tom, ako jej manžela, protivládneho blogera, pred voľbami zatkli. Jej mítingy prilákali do ulíc najväčšie davy ľudí od zániku Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vo voľbách dostala podporu 10,09 percenta voličov. Ďalší traja kandidáti získali každý menej než dve percentá hlasov.

V reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty podporujúce opozíciu.

Cichanovská potvrdila, že sa sama rozhodla opustiť Bielorusko

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v utorok potvrdila, že zo svojej vlasti odišla, pričom trvá na tom, že to bolo jej vlastné rozhodnutie. Vyhlásenie zverejnila na videu na kanáli YouTube, píše agentúra TASS."Toto rozhodnutie som spravila úplne sama. Ani moji priatelia, ani moja rodina, ani (volebné) ústredie či (môj manžel) Siarhej ho nijakým spôsobom nemohli ovplyvniť," povedala Cichanovská.

Dodala, že síce vie, že veľa ľudí ju pochopí, ale uvedomuje si aj to, že veľa ľudí ju i odsúdi a veľa ju bude za to aj nenávidieť - ale rozhodnúť sa takto musela. Občanov Bieloruska vyzvala, aby na seba dávali pozor.

Viac o téme: VoľbyProtestyBieloruskoMinsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu