Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Libanonský premiér z výbuchu obvinil politické elity: Prezident prijal demisiu vlády

Protivládne protesty v libanonskom Bejrúte.
Protivládne protesty v libanonskom Bejrúte. (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Libanonský premiér Hassán Dijáb oznámil v pondelok demisiu celej svojej vlády v dôsledku protestov, ktoré nasledovali po minulotýždňovom ničivom výbuchu v bejrútskom prístave, píše agentúra AFP. Libanonský prezident Michel Aún prijal v pondelok demisiu vlády premiéra Hassána Dijába.

Dijáb pripísal zodpovednosť za mohutnú explóziu zo 4. augusta "skorumpovanej" vládnucej elite, ktorá v Libanone vládne už viac ako 30 rokov. "Dnes sme vypočuli ľudí a ich požiadavky, aby tí, ktorí sú za výbuch zodpovední, niesli následky," povedal Dijáb v televíznom prejave k národu. "Preto dnes oznamujem demisiu celej vlády," povedal.

O odstúpení vlády už predtým ako prvý informoval minister zdravotníctva Hamad Hasan. Dijáb ďalej uviedol, že korupcia v Libanone je "väčšia než štát", v dôsledku čoho sa rozhodol urobiť "krok späť" a bojovať za zmenu spoločne s ľuďmi, píše agentúra AP.

Politici, ktorí krajinu spravovali v posledných desaťročiach, by sa podľa odstupujúceho premiéra mali  "hanbiť, pretože k tejto katastrofe (výbuchu v Bejrúte) viedla ich korupcia, ktorá bola roky skrytá". Dijáb sa úradu ujal len v januári tohto roku po tom, čo v októbri pod tlakom masových demonštrácií odstúpil jeho predchodca Saad Harírí, dodáva AP.

Demisia vlády aj tento raz prichádza po rozsiahlych protestoch. Tie sa vyostrili po výbuchu v bejrútskom prístave, pri ktorom zahynulo najmenej 160 ľudí a približne 6000 utrpelo zranenia. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil skladisko explozívnych látok skladovaných v prístave od roku 2013. Masové demonštrácie sa v Libanone konajú od minulého októbra. Protestujúci vládu obviňujú z korupcie, neschopnosti zlej finančnej situácie v krajine. 

Viac o téme: VládaDemisiaBejrútHassán Dijáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu