Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragický požiar v Česku: FOTO Horel panelák, hlásia 11 mŕtvych, ľudia skákali z okien

Požiar v Bohumíne Zobraziť galériu (4)
Požiar v Bohumíne (Zdroj: FB/Týdeník policie)

BOHUMÍN - Tragédia u našich susedov! Moravskoslezskí hasiči v sobotu večer pred šiestou hodinou likvidovali požiar v panelovom dome v Bohumíne. Plamene šľahali z bytu na 11. poschodí. Podľa predbežných informácií si nešťastie vyžiadalo 11 obetí. Ide o najtragickejší požiar za posledných 30 rokov.

Medzi obeťami sú aj deti

Požiar v panelovom dome v Bohumíne má 11 obetí, povedal ČTK hovorca hasičov Lukáš Popp. Spresnil tak pôvodnú informáciu polície o desiatich mŕtvych.

Ako sa ukázalo, všetkých jedenásť obetí bolo z bytu na jedenástom poschodí. Šesť osôb zhorelo v byte, päť vyskočilo z okien. Medzi obeťami požiaru sú tri deti a traja dospelí.

Česká televízia priblížila, že v súvislosti s požiarom sa zranilo ďalších 10 ľudí. Zranenia utŕžili aj dvaja hasiči i policajt. 

Požiar v Bohumíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/Novinky.cz)

Riaditeľ krajských hasičov Vladimír Vlček uviedol, že ide o úplne výnimočnú tragédiu, a to nielen v regióne, ale v celom Česku. „Samozrejme, príčina bude predmetom vyšetrovania. V tejto chvíli nechcem špekulovať nad akýmkoľvek dôvodom. Pre nás je do istej miery nie úplne normálne, že veľmi rýchlo došlo k rozvoju požiaru v celom byte. To je jednoducho vec, ktorá sa nepochybne podpísala na tom, že v tom byte zhorelo šesť osôb,“ doplnil Vlček. Podľa neho je pri bytových požiarov zvyčajne zasiahnutá jedna izba, v tomto prípade ale horelo naprieč všetkými izbami a sú úplne vyhorené.

Policajná hovorkyňa Karolína Bělunková krátko po udalosti oznámila, že na mieste sú všetky zložky Integrovaného záchranného systému. Prebieha intenzívne vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragickej udalosti,“ povedala Bělunková. Súčasne doplnila, že horelo v trinásťposchodovom panelovom dome. 

Požiar sa podarilo uhasiť okolo pol ôsmej. Na mieste budú zrejme až do zajtra pracovať vyšetrovatelia polície i hasiči.

Požiar v Bohumíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Týdeník policie)

Nemožno vylúčiť podpaľačstvo

Podľa zástupcu starostu Igora Bruzla je panelový dom vo vlastníctve mesta. Bruzl ČTK povedal, že podľa prvotných informácií údajne nemožno vylúčiť, že oheň niekto založil. Sú to ale nepotvrdené informácie. „Je to strašná tragédia, nič také tu nikdy nebolo,“ uviedol Bruzl. Ten krátko pred 22:00 povedal, že väčšina obyvateľov domu si dokázala zabezpečiť azyl u príbuzných či známych. Vedel iba o jednom človeku, ktorý potreboval pomôcť s náhradným ubytovaním. Podľa Bruzla sa na mesto okamžite obracali ľudia, ktorí ponúkali pomoc.

Karin, ktorá býva v postihnutom dome, novinárom povedala, že policajti na mieste zadržali muža a odviedli ho v putách. Muž údajne tvrdil, že požiar založil. Minister vnútra Jan Hamáček potvrdil, že osoba je v cele predbežného zadržania a bude podrobená výsluchu.

Podľa informácií reportéra denníka Právo panovali v rodine, v ktorej byte začalo horieť, nezhody. Následne údajne niekto z obyvateľov bytu rozlial benzín a zapálil ho. Polícia však tieto tvrdenia odmietla komentovať.

Tiež hajtman Moravskosliezskeho kraja Ivo Vondrák uviedol, že všetko nasvedčuje tomu, že pri požiari paneláka šlo o podpaľačstvo.

Požiar v Bohumíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/Novinky.cz)

Najtragickejší požiar za posledných 30 rokov

Požiar v Bohumíne s 11 obeťami je najtragickejší od roku 1990. Doteraz bol najhorší požiar v októbri 2010, kedy v Prahe zomrelo deväť bezdomovcov. Osem obetí si vyžiadal tohtoročný januárový požiar v domove pre zdravotne postihnutých v meste Vejprty, rovnako ľudí zomrelo aj v máji 1995 pri požiari v pražskom hoteli Olympik.

Viac o téme: PanelákPožiarHasičiZásahPolícia Bohumín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu