Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Rakúsku stúpa počet prípadov importovaných z cudziny: Letisko vo Viedni sprísnilo pravidlá pre cestujúcich

Koronavírus v Rakúsku Zobraziť galériu (5)
Koronavírus v Rakúsku (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ – Cestujúci prichádzajúci do Rakúska z ohnísk koronavírusového ochorenia covid-19 budú musieť pri vstupe do krajiny predložiť výsledky aktuálnejších testov. Vyplýva to z nariadenia rakúskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré začalo platiť od pondelka 27. júla.

Rakúsko sprísnilo pravidlá pre cestujúcich

Zatiaľ čo dosiaľ boli akceptované maximálne štvordňové testy na prítomnosť nového druhu koronavírusu, tento čas je už skrátený na tri dni.

Kto sa takýmto testom nemôže preukázať pri návrate, prípadne príchode do Rakúska, je povinný okamžite nastúpiť domácu 10-dňovú karanténu a zároveň je povinný predložiť takýto negatívny test dodatočne, najneskôr však do 48 hodín.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (5)
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz  (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

Na Schwechate platí zákaz príletov z tzv. tretích štátov mimo hraníc EÚ

Rakúsko, vzhľadom na lokálne stúpajúci výskyt či návrat infekcií covid-19, pre niektoré konkrétne krajiny opäť zavádza zákaz pristávania lietadiel, čiže môže dochádzať k dočasnému pozastaveniu leteckého komerčného spojenia medzi Rakúskom a konkrétnymi krajinami.

KORONAVÍRUS Zásadné rozhodnutie v Rakúsku: Od zajtra majú zákaz pristávať lietadlá z 18 krajín

„Vzhľadom k uvedenému i k rôznemu prístupu leteckých spoločností dôrazne cestujúcim občanom odporúčame priebežne sledovať informácie a komunikovať vždy so svojou leteckou spoločnosťou alebo cestovnou kanceláriou (pri väčšine letov sa predpokladá povinnosť mať nasadené rúško na palube počas celého letu) a pred odletom sa riadiť aktuálnymi informáciami letiska Schwechat,“ informuje na svojom webe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

V Rakúsku stúpa počet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rezort zdravotníctva zverejnil v noci na sobotu zoznam 32 destinácií so zvýšeným rizikom infekcie po tom, ako dospel k záveru, že nedávny nárast nových domácich prípadov nákazy sčasti súvisí s osobami prichádzajúcimi zo zahraničia. Na danom zozname figuruje väčšina balkánskych krajín, ktoré boli v uplynulých týždňoch zdrojom množstva infekčných zhlukov v Rakúsku. Na zozname sú i Švédsko a Portugalsko, ako aj Spojené štáty, Brazília či India.

Ľudia prichádzajúci do Rakúska z týchto 32 krajín sa musia na hraniciach preukázať negatívnym testom na koronavírus alebo sa nechať otestovať do dvoch dní po vstupe do tejto alpskej republiky.

Tieto požiadavky sa vzťahujú na cestujúcich, ktorí sú obyvateľmi Rakúska alebo občanmi Európskej únie, a na osoby zo Švajčiarska, Lichtenštajnska, Islandu a Nórska.

Na ilustračnej snímke vydanej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Rakúsko tiež sprísnilo svoje pravidlá pre ľudí, ktorí nie sú ani z jednej z týchto krajín a prichádzajú zo Schengenskej zóny. Takíto cestujúci predtým museli absolvovať 14-dňovú karanténu, ale bol im povolený voľný pohyb hneď po tom, ako mali negatívny test. Nové opatrenie takisto nariaďuje test, ako aj karanténu, ktorú však nemožno skrátiť.

Pre Slovákov žijúcich na Slovensku teda ani nová úprava opatrení zo strany rakúskej vlády nepriniesla zásadné zmeny. Do Rakúska sa budú môcť vracať bez negatívneho testu na koronavírusovú infekciu a bez nutnosti povinnej izolácie.

Viac o téme: RakúskoLetiskoDovolenkaCestovanieCovid-19OpatreniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu