Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Šéfka wuchanského ústavu odmieta, že COVID-19 pochádza odtiaľ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

PEKING - Vo wuchanskom inštitúte virológie majú tri živé kmene koronavírusu z netopierov, ale žiadny nezodpovedá COVID-19. Povedala to riaditeľka tohto pracoviska Wang Len-i. USA chcú vyšetriť možnosť, že koronavírus, ktorý sa rozšíril z Wu-chanu do sveta, unikol z tohto čínskeho pracoviska. Wang to v čínskej televízii CGTN označila za úplný výmysel.

Väčšina vedcov sa prikláňa k názoru, že sa koronavírus označovaný ako SARS-CoV-2 zrejme na človeka preniesol zo zvierat. Najväčšie podozrenie padá na wuchanské trhovisko, kde sa predávali živé divoké zvieratá a ktoré bolo vzdialené niekoľko kilometrov od inštitútu virológie.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Rovnako ako zvyšok sveta sme ani my nevedeli, že ten vírus existuje. Ako teda mohol uniknúť z nášho laboratória?" oznámila Wang v rozhovore, ktorý televízia vysielala v sobotu, ale ktorý bol nakrútený už 13. mája. Prvý prípad koronavírusu bol vo Wu-chane ohlásený koncom decembra, do dneška ochorenie COVID-19 zabilo na celom svete vyše 342.000 ľudí.

Špekulácie o wuchanskom inštitúte ako pôvodcovi koronavírusu sa šíri dlhšiu dobu na internete. Wang priznala, že sa na jej pracovisku podarilo "z netopierov izolovať a získať niekoľko typov koronavírusu". "Máme tri kmene živého vírusu," oznámila. Ich zhoda s COVID-19, na ktorý zomierajú teraz ľudia, je podľa nej "len zo 79,8 percenta".

Ako upozornila agentúra AFP, toto pracovisko študuje jedny z najnebezpečnejších patogénov. Jeho pracovníci na začiatku súčasnej epidémie prispeli k poznatkom o SARS-CoV-2 a ich práca bola vo februári publikovaná v odbornom časopise. Ich výskum preukázal 80-percentnú zhodu koronavírusu s vírusom SARS, ktorý bol za epidémiou z rokov 2002-2003, a 96-percentnú zhodu s koronavírusom z netopierov.

Viac o téme: NetopierePôvodObvineniaUSAČínaKoronavírusWu-chanCOVID-19Wang Len-i
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu